Erdogan ameninţă Grecia la G20: Turcia "poate veni, brusc, într-o noapte"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-a folosit miercuri de discursul din cadrul G20 pentru a repeta ameninţări la adresa Greciei, spunând reporterilor că Turcia "poate veni brusc într-o noapte" şi că vecinul său ar trebui "să-şi vadă de locul său" şi "să-şi amintească istoria".

2340 afișări
Imaginea articolului Erdogan ameninţă Grecia la G20: Turcia "poate veni, brusc, într-o noapte"

În timpul unei conferinţe de presă în Bali, Erdoğan a declarat că efortul Greciei de a-şi spori prezenţa militară pe insulele din Marea Egee "nu are niciun sens", adăugând că "toate avioanele şi armele care vor veni nu vor fi de niciun folos".

Erdoğan şi-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele greceşti din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei, scrie POLITICO.

Nu este prima dată când Erdoğan a rostit această ameninţare specifică, care este o referire la "Bir Gece Ansızın Gelebilirim", un cântec popular al invaziei turceşti din nordul Ciprului în 1974.

În septembrie anul trecut, Erdoğan a declarat deja că Turcia ar putea "veni brusc într-o noapte", ceea ce a determinat Atena să facă comparaţii cu invazia rusă din Ucraina.

"Riscăm să asistăm din nou la o situaţie similară cu cea care se desfăşoară în prezent într-o altă parte a continentului nostru", a scris atunci ministrul grec de externe Nikos Dendias în scrisori adresate NATO, UE şi ONU.

În septembrie, UE şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la comentariile lui Erdoğan, în timp ce Departamentul de Stat al SUA le-a calificat drept "nefolositoare" şi a repetat că suveranitatea Greciei asupra insulelor din Marea Egee "nu este pusă sub semnul întrebării".

În ciuda faptului că sunt aliaţi în cadrul NATO, ţările vecine sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a graniţelor maritime şi a disputei de lungă durată din Cipru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici