Erdogan, avertisment înainte de întâlnirea cu Biden: „SUA riscă să piardă un prieten”

  • Erdogan a avertizat Statele Unite că riscă să „piardă un prieten preţios” prin „încolţirea” Turciei.
  • Erdogan şi Biden se vor întâlni pentru prima dată pe 14 iunie, în cadrul unui summit NATO.
  • Relaţiile dintre SUA şi Turcia s-au deteriorat mult după alegerea la Casa Albă a lui Joe Biden.
3295 afișări
Imaginea articolului Erdogan, avertisment înainte de întâlnirea cu Biden: „SUA riscă să piardă un prieten”
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat Statele Unite că riscă să „piardă un prieten preţios” prin „încolţirea” Turciei, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări. 
 
"Cei care încolţesc Republica Turcia vor pierde un prieten preţios," a declarat Erdogan într-un interviu acordat postului de televiziune turc TRT, ca răspuns la o întrebare despre relaţiile dintre Ankara şi Washington, notează Le Figaro.
 
Acest avertisment vine înainte de prima întâlnire dintre Erdogan şi Biden, programată pentru 14 iunie, în cadrul unui summit NATO de la Bruxelles, menit să calmeze relaţiile dintre Turcia şi Statele Unite. Relaţiile dintre aceste două ţări membre NATO s-au deteriorat şi mai mult după alegerea la Casa Albă a lui Joe Biden.
 
Ankara a reacţionat puternic după recunoaşterea de către Washington, în aprilie, a genocidului armenilor de către Imperiul Otoman în timpul Primului Război Mondial. Turcia respinge, însă, termenul de genocid evocând un război civil în Anatolia, împreună cu o foamete, în care au murit 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci. 
 
Care este motivul tensiunilor noastre cu Statele Unite? Aşa-numitul genocid armean. Deci nu aveţi altă problemă de rezolvat decât să fiţi avocatul Armeniei?” a spus marţi Recep Tayyip Erdogan. 
 
Recep Tayyip Erdogan a enumerat, de asemenea, mai multe subiecte care au afectat relaţiile dintre Ankara şi Washington din 2016, începând cu sprijinul american pentru miliţiile kurde din Siria, pe care Turcia le descrie drept „terorişti”. „Dacă Statele Unite sunt într-adevăr aliaţii noştri, ar trebui să fie de partea teroriştilor sau de noi? Din păcate, ei continuă să sprijine teroriştii ”, a mai declarat preşedintele turc.
 
Erdogan, care conduce Turcia din 2003, a subliniat că a reuşit întotdeauna să lucreze cu preşedintele Americii, „fie că a fost republican, fie că a fost democrat”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici