Erupţia vulcanului islandez a scăzut în intensitate

Erupţia vulcanului islandez Eyjafjöll s-a diminuat "mult şi foarte repede" de la ultima intensificare, a declarat vineri un geolog islandez, precizând că fluctuaţiile de intensitate împiedică anticiparea evoluţiei erupţiei.

29 afișări
Imaginea articolului Erupţia vulcanului islandez a scăzut în intensitate

Erupţia vulcanului islandez a scăzut în intensitate (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Erupţia vulcanică a scăzut de la altitudinea de 7.000 de metri la 3.000-4.000 de metri, vedem deci că fluxul de magmă a scăzut mult şi foarte rapid, de la aproximativ 200 de tone pe secundă la 50 de tone pe secundă", a explicat pentru AFP Magnus Gudmundsson, de la Universitatea Islandei din Reykjavik.

Totuşi, astfel de fluctuaţii "s-au produs deja, este a treia oară când activitatea descreşte (după o intensificare) şi este, deci, imposibil de spus dacă asistăm la o diminuare finală a activităţii" înainte de a se opri, a subliniat cercetătorul.

"Putem în continuare să ne aşteptăm la fluctuaţii în erupţia (vulcanică) şi variaţii în căderea cenuşii", a conchis el.

Eyjafjöll a intrat în erupţie la 14 aprilie şi norul imens de cenuşă emis în primele zile a paralizat traficul aerian european timp de o săptămână. Alte două momente de vârf ale erupţiei au perturbat, de asemenea, traficul aerian european.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici