Etnicii sârbi din Kosovo protestează. Aceştia demisionează în masă din instituţiile publice

Reprezentanţi ai minorităţii etnice sârbe din Kosovo au demisionat sâmbătă din funcţiile lor în semn de protest faţă de concedierea unui ofiţer de poliţie care nu a respectat decizia guvernului privind plăcuţele de înmatriculare a vehiculelor.

2116 afișări
Imaginea articolului Etnicii sârbi din Kosovo protestează. Aceştia demisionează în masă din instituţiile publice

Sursa foto: AP

La începutul acestei săptămâni, autorităţile de la Pristina au demis un ofiţer de poliţie sârb de rang înalt din nordul Kosovo, unde locuiesc cei mai mulţi etnici sârbi, care a refuzat să respecte decizia de a schimba plăcuţele de înmatriculare a vehiculelor din Kosovo cu cele emise de Kosovo. Schimbarea a aprins probleme legate de suveranitatea Kosovo, în special în rândul minorităţii sârbe, dintre care mulţi doresc în continuare ca fosta provincie sârbă să facă parte din Serbia şi nu să fie independentă, relatează AP.

Serbia însăşi nu a recunoscut niciodată independenţa Kosovo.

În timp ce măsura a intrat în vigoare marţi, autorităţile din Kosovo au declarat că aplicarea se va face în mod treptat. În trei săptămâni, autorităţile de la Pristina vor emite avertismente pentru etnicii sârbi care îşi păstrează vechile plăcuţe de înmatriculare. În următoarele două luni vor fi amendaţi, iar în următoarele trei luni vor putea conduce doar cu plăcuţele locale temporare înlocuite.

Etnicii sârbi au în cele patru comunităţi locale un ministru al guvernului, 10 parlamentari şi alte posturi de conducere în guvern, poliţie şi justiţie. Toţi au demisionat, iar ofiţerii de poliţie de rang înalt şi-au dat jos simbolic uniformele sâmbătă.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici