Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de invazie a Rusiei în Ucraina

  • SUA poartă discuţii cu Qatar şi cu alţi mari exportatori de gaze pentru a planifica măsuri de urgenţă în cazul în care o invazie rusă în Ucraina va întrerupe aprovizionarea Europei.
  • Discuţiile cu Qatar şi cu statele membre ale UE, axate pe asigurarea unor încărcături suplimentare de gaze naturale lichefiate transportate pe mare, au căpătat un caracter de urgenţă după ce negocierile la nivel înalt privind securitatea dintre Washington şi Moscova din această săptămână au înregistrat progrese minime.
91928 afișări
Imaginea articolului Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de invazie a Rusiei în Ucraina

Acest lucru a sporit îngrijorarea că un conflict ar putea afecta aprovizionarea cu gaze naturale într-un moment în care Europa se confruntă cu preţuri record. Cu toate acestea, oficialii au avertizat că nu există o "baghetă magică" pentru a rezolva potenţialul deficit, în condiţiile în care continentul se află deja în criză energetică, potrivit Financial Times

"Analizăm ce se poate face pentru a ne pregăti pentru un eveniment, în special în mijlocul iernii, cu rezerve foarte scăzute de gaze naturale europene în depozite", a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei americane.

"Am discutat ce poate fi mutat pe piaţă, ce poate ajuta . . lucrurile pe care le putem pregăti acum pentru a fi desfăşurate dacă şi atunci când va exista o escaladare a crizei".

Discuţii preliminare au început între Qatar, cel mai mare exportator de gaze naturale lichefiate(GNL) din lume, Marea Britanie şi statele europene despre "soluţii" de aprovizionare cu gaze pe termen lung, a adăugat persoana în cauză.

Cea mai mare parte a gazului natural din Qatar este trimisă în Asia, unde clienţii statului din Golf sunt de acord cu contracte fixe pe termen lung.
Preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să poarte discuţii cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, la Washington în această lună, a declarat persoana informată despre discuţii.

Tensiunile dintre Occident şi Rusia au crescut, în condiţiile în care Moscova a desfăşurat aproximativ 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina. Statele Unite au ameninţat cu sancţiuni severe împotriva Rusiei dacă aceasta va invada, în timp ce unii oficiali din domeniul energiei au acuzat Kremlinul că îşi valorifică deja exporturile de gaze.
Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie, a declarat săptămâna trecută că Rusia sugruma livrările de gaze către Europa într-un moment de "tensiuni geopolitice sporite".

Există temeri că acest conflict ar putea duce la o nouă scădere a livrărilor de gaze către Europa, care se confruntă cu o criză tot mai mare a costului vieţii, deoarece preţul gazelor a crescut vertiginos. Dependenţa Europei de gazul rusesc a complicat eforturile de a prezenta un front unit împotriva ameninţărilor Moscovei.

În timp ce majoritatea observatorilor se aşteaptă ca Rusia să evite reducerea completă a exporturilor, există îngrijorări că Moscova ar putea totuşi să comprime şi mai mult livrările sau că infrastructura de export de gaze din Ucraina ar putea fi afectată de conflict.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici