Prima pagină » Știri externe » Europa se pregătește pentru confruntarea comercială cu SUA

Europa se pregătește pentru confruntarea comercială cu SUA

Uniunea Europeană se pregătește pentru un posibil conflict comercial cu Statele Unite, în contextul tarifelor iminente și al schimbărilor bruște de dispoziție și decizie ale lui Trump.
Europa se pregătește pentru confruntarea comercială cu SUA
Sursa foto: Francis Chung - Pool Via Cnp/CNP via ZUMA Press Wire
Maria Miron
24 iul. 2025, 13:21, Economic

În lipsa unui acord concret și în contextul valului de tarife americane aproape iminent, blocul comunitar pregătește un pachet extins de contramăsuri, inclusiv tarife de răspuns și măsuri restrictive pentru companiile americane.

Un diplomat european a declarat miercuri pentru CNBC că un tarif de bază de 15% este luat în calcul pentru exporturile UE către SUA, rată care include deja o taxă actuală de aproximativ 4,8%. Totuși, „este posibil ca unele excepții să fie introduse, iar acestea sunt în continuare discutate”, a precizat oficialul. În oglindă, UE ia în calcul reducerea propriilor taxe pentru importurile din SUA, dar doar în cazul unui acord reciproc avantajos.

1 august, dată-cheie pentru relațiile transatlantice

Presiunea este în creștere pentru că data de 1 august se apropie cu repeziciune, moment în care, în lipsa unei înțelegeri, importurile din UE ar putea fi taxate cu până la 30% în SUA. Deși această rată este mai mică decât amenințarea anterioară a lui Donald Trump, care a invocat un tarif de 50%, impactul economic ar putea fi semnificativ de ambele părți ale Atlanticului.

„Comparativ cu riscul unor tarife mult mai mari, cum ar fi cele de 30% sau chiar 50%, pe care Trump le-a sugerat anterior, un tarif de 15% ar fi un rezultat pozitiv”, a comentat Holger Schmieding, economist-șef la Berenberg Bank.

„Decizia finală e în mâinile lui Trump”

Totuși, un acord concret nu a fost încă încheiat. „Decizia finală este în mâinile președintelui Trump”, a avertizat un diplomat UE, subliniind natura impredictibilă a liderului american. Un alt oficial european a nuanțat, considerând că speculațiile din presă despre un acord iminent sunt „mult prea optimiste.” „Contactele continuă, dar până când Trump nu își exprimă clar poziția, totul rămâne în aer”, a adăugat el.

Îngrijorările sunt alimentate și de precedentul recent: în această săptămână, în cadrul unei întâlniri cu delegația japoneză, Trump a fost surprins cu notițe modificate de mână privind acordul SUA- Japonia, un nou semnal privind stilul său imprevizibil.

Sancțiuni comerciale fără precedent

În cazul unui eșec al negocierilor, UE este pregătită să adopte un pachet de contramăsuri în valoare de 93 de miliarde de euro. Acesta ar include tarife vamale aplicate imediat după cele americane. S-a pus în discuție și activarea așa-numitului „Instrument Anti-Coerciție”, considerat de unii oficiali europeni drept „opțiunea nucleară”.

Acest mecanism ar putea limita accesul companiilor americane la piața europeană, le-ar interzice participarea la licitații publice, iar investițiile directe ar putea fi restricționate. Până acum, doar Franța a cerut oficial aplicarea imediată a acestei măsuri, dar „există o majoritate calificată în favoarea aplicării coerciției dacă nu se ajunge la un acord”, a confirmat un diplomat european.

În ciuda reacțiilor pozitive ale piețelor europene în așteptarea unui compromis, realitatea este că Europa se pregătește din ce în ce mai serios pentru scenariul fără acord.