Europenii vor o nouă rezoluţie pe tema conflictului din Fâşia Gaza

Marea Britanie, Franţa şi Germania au prezentat principalele elemente de pregătire a unei noi rezoluţii care va fi propusă în Consiliul de Securitate cu scopul de a pune capăt celor şase săptămâni de conflict, au anunţat joi diplomaţi pentru AFP.

420 afișări
Imaginea articolului Europenii vor o nouă rezoluţie pe tema conflictului din Fâşia Gaza

Europenii vor o nouă rezoluţie pe tema conflictului din Fâşia Gaza (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul de două pagini, obţinut de AFP, face apel la încetarea tirurilor de rachetă spre teritoriul israelian şi încheierea operaţiunilor militare ale Israelului în Fâşia Gaza.

Textul pledează pentru anularea blocadei impuse de Israel asupra Fâşiei Gaza şi implementarea unui sistem care să permită semnalarea acţiunilor de nerespectare a încetării focului şi supravegherea transporturilor de mărfuri către enclava palestiniană.

În plus, documentul elaborat de diplomaţii europeni pledează pentru reinstalarea controlului Autorităţii Palestiniene asupra Fâşiei Gaza, care de şapte ani este condusă de Hamas.

Diplomaţi au explicat că iniţiativa vizează să obţină sprijinul unanim al celor 15 membri ai Consiliului de Securitate, în contextul în care o rezoluţie propusă de Iordania a întâmpinat rezistenţă, în special din partea Statelor Unite.

Acest document va răspunde îngrijorărilor Israelului în materie de securitate şi se va plia pe doleanţele palestinienilor, afirmă diplomaţi.

De asemenea, documentul va solicita secretarului general ONU Ban Ki-moon "să pună în aplicare aceste elemente într-o rezoluţie" menită relansării negocierilor de pace de la Cairo.

"Primim mesaje pozitive din regiune potrivit cărora un astfel de demers ar putea ajuta", a declarat pentru AFP o sursă diplomatică pe tema iniţiativei europene.

Discuţiile sunt într-un stadiu preliminar, au subliniat diplomaţi.

"Am discutat anumite idei, am împărtăşit opinii şi suntem în curs să încercăm să stabilim următoarele etape", a explicat un diplomat.

Peste 2.083 de palestinieni au fost ucişi în conflictul care a început la 8 iulie, majoritatea civili, potrivit unor oficiali ai ONU.

Trei războaie au avut loc între Israel şi Gaza în ultimii şase ani.

"Vom reconstrui (Gaza), dar este de dorit să facem acest lucru pentru ultima dată", a avertizat la începutul lui august Ban Ki-moon.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici