Euroscepticii conservatori îi cer lui David Cameron prelungirea restricţiilor impuse românilor

Euroscepticii din Partidul Conservator britanic îi cer premierului David Cameron să menţină restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari şi în 2014, exercitând astfel noi presiuni în relaţia Londrei cu Uniunea Europeană.

1664 afișări
Imaginea articolului Euroscepticii conservatori îi cer lui David Cameron prelungirea restricţiilor impuse românilor

David Cameron (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Un grup de eurosceptici intenţionează să profite de faptul că presiunile asupra lui David Cameron au funcţionat, acesta pronunţându-se în favoarea unui referendum privind apartenenţa Marii Britanii la UE, scrie ziarul The Guardian, în ediţia online.

În acest context, ei îi cer premierului să menţină restricţiile impuse cetăţenilor români şi bulgari, cu preţul amplificării tensiunilor cu Uniunea Europeană.

Restricţiile tranzitorii impuse în 2005 românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Marea Britanie ar urma să expire la sfârşitul lunii decembrie 2013.

Conform ziarului The Guardian, problema va accentua disputa cu vicepremierul liberal-democrat Nick Clegg, partenerul de coaliţie al lui Cameron, care crede că premierul a făcut o greşeală strategică în relaţia Marii Britanii cu Europa.

În acest context, opoziţia laburistă a sugerat, la rândul său, că dacă va ajunge la putere, va încerca să menţină actualele restricţii impuse românilor şi bulgarilor. Ministrul de Externe al guvernului din umbră format de opoziţie, Douglas Alexander, a cerut săptămâna trecută ca Uniunea Europeană să ofere statelor membre mai multă flexibilitate în astfel de probleme.

Deputatul conservator Mark Pritchard consideră că Guvernul britanic nu trebuie să aştepte rezultatul referendumului de peste câţiva ani pentru a lua decizii strategice. "Problema de acum este dacă trebuie luate măsuri pentru reducerea imigraţiei în următoarele 12 luni, adică înainte de expirarea restricţiilor, sau trebuie să mai aşteptăm cinci ani pentru noi măsuri", a spus Pritchard.

Ministrul britanic de Interne, Theresa May, a sugerat că este imposibilă prelungirea restricţiilor impuse românilor şi bulgarilor.

La rândul său, deputatul conservator Stewart Jackson a anunţat că va introduce un proiect pe ordinea de zi a Parlamentului pentru a exercita presiuni asupra Guvernului, dacă acesta nu va lua nicio măsură pentru limitarea imigraţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici