Explozie a unui colet-capcană în Italia. Anarhişti din cadrul FAI revendică atentatul

Anarhiştii italieni din cadrul FAI au revendicat vineri explozia unui colet-capcană care l-a rănit pe directorul general al agenţiei însărcinată cu colectarea impozitelor în Italia, Equitalia, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

287 afișări
Imaginea articolului Explozie a unui colet-capcană în Italia. Anarhişti din cadrul FAI revendică atentatul

Explozie a unui colet-capcană în Italia. Anarhişti din cadrul FAI revendică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Înăuntrul coletului-capcană "era un mesaj semnat de FAI", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Organizaţia "Federazione Anarchica Informale" (FAI) a revendicat miercuri, la Frankfurt, trimiterea unei scrisori-capcană conţinând un exploziv puternic adresată lui Josef Ackermann, preşedintele celei mai importante bănci germane, Deutsche Bank. Însă această scrisoare a fost descoperită la timp şi dezamorsată.

A fost lansată o ancheză vizând un "atentat cu finalitate teroristă".

Plicul, care a fost depus de la poşta din Milano, a explodat către ora 11.30 GMT (13.30, ora României), în momentul în care Marco Cuccagna, directorul Equitalia din 2008, l-a deschis.

Cuccagna "a fost rănit la mână şi la faţă, în momentul în care biroul de sticlă a fost spart" de suflul exploziei, a precizat pentru presă unul dintre adjuncţii directorului Equitalia, Angelo Coco. Cuccagna a fost operat cu succes la ambii ochi, pentru ca medicii să poată extrage fragmente de sticlă, iar apoi la o mână.

"I-am reconstruit trei degete de la mâna dreaptă, a căror funcţionalitate urmează să fie recuperată în proporţie de 95 la sută", a declarat un chirurg de la Spitalul Sant'Eugenio din Roma, unde victima urmează să rămână internată aproximativ 20 de zile.

Premierul italian Mario Monti şi-a exprimat imediat "solidaritatea" cu directorul.

"Equitalia şi-a îndeplinit mereu datoria şi va continua acest lucru, cu deplina respectare a legilor. (Această instituţie) este esenţială pentru funcţionarea statului, iar fără ea nu ar fi posibil să fie furnizate servicii cetăţenilor şi familiilor lor", scrie Monti într-un comunicat.

Equitalia este o societate publică, la care administraţia fiscală italiană deţine 51 la sută din acţiuni, restul de 49 la sută fiind deţinute de INPS, organismul italian pentru securitate socială şi pensii. Însărcinată să colecteze impozitele şi taxele sociale în contul celor două entităţi, societatea este foarte nepopulară în Italia. Cetăţenii au manifestat în faţa agenţiilor acesteia, acuzând-o de comiterea unor erori cu privire la contribuabilii care îşi plătesc în mod regulat impozitele, în contextul în care evaziunea fiscală este foarte răspândită în această ţară.

Mişcarea "împotriva Equitalia" s-a delimitat de această acţiune.

Adjunctul directorului, Angelo Coco, a declarat că Equitalia a fost "victima unei campanii de denigrare" din partea "unei anumite publicaţii" şi "unor politicieni din plan secund".

Acest atentat intervine la câteva zile după ce Guvernul a adoptat o serie de măsuri de austeritate foarte severe, care prevăd atât numeroase impozite, cât şi îngheţarea anumitor pensii.

Primarul Romei Gianni Alemanno a declarat că este vorba despre o tentativă "teroristă de exploatare a sacrificiilor pe care Italia trebuie să le facă pentru a ieşi din criză". "Este o tentativă care va fi respinsă", a spus el, în contextul în are ţara încă mai este traumatizată de atentatele comise în "anii de plumb", la sfârşitul deceniului şapte, atât de extrema dreaptă, cât şi de extrema stângă.

"Acest episod intervine într-un moment de extremă dificultate socială pentru ţară, în care este fundamentală o menţinere a protestelor într-un cadru civilizat şi paşnic", a comentat Emanuele Fiano, responsabilul cu securitatea al principalului partid de stânga, Partidul Democrat (PD).

Prefectul Poliţiei din Roma Francesco Tagliente a lansat un apel la vigilenţă.

Federaţia Anarhistă Informală comite acest tip de acţiuni, în Italia, din anii 2000, vizând, între altele, administraţii, personalităţi, carabinieri, poliţia, universităţi, închisori şi ambasade.

Într-o scrisoare de revendicare scrisă de mână în italiană, introdusă în scrisoarea-capcană expediată miercuri la Frankfurt, organizaţia evoca "trei explozii împotriva unor bănci şi bancheri, nişte căpuşe şi nişte lipitori", anunţa poliţia germană.

FAI a vizat în 2003 Banca Centrală Europeană (BCE), cu o scrisoare-capcană, atac care nu s-a soldat cu nicio victimă. În timpul sărbătorilor, la sfârşitul anului trecut, a trimis colete-capcană care au explodat la ambasadele Elveţiei şi Chile din Roma, rănind două persoane.

Organizaţia anarhistă a mai expediat colete-capcană în Elveţia şi Grecia, în 2011.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici