Atacul a avut loc în regiunea oraşului egiptean al-Arish, în nordul peninsulei Sinai.
O persoană a fost rănită în acest atac care, potrivit martorilor, ar fi fost comis de trei bărbaţi la bordul unei camionete, care au deschis focul asupra instalaţiilor de gaz.
Acesta este ce de-al şaselea atac desfăşurat din februarie împotriva acestui gazoduct, ale cărui livrări de gaze spre Israel şi Cisiordania au fost suspendate de mai multe ori din cauza pagubelor.
Mai multe tentative de atac au fost, de asemenea, dejucate. La 16 august, patru bărbaţi înarmaţi au fost arestaţi în timp ce se pregăteau să detoneze un terminal de gaze în apropiere de al-Arish.
Egiptul şi-a consolidat luna trecută dispozitivul de poliţie şi pe cel militar în Sinai, pentru a securiza gazoductul.
Noile autorităţi egiptene au decis să revadă toate acordurile de gaze şi să deschidă anchete asupra contractelor controversate de vânzare de gaze către Israel, semnate înainte de înlăturarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak la 11 februarie.
Egiptul a furnizat 43 la sută din gazul natural consumat în Israel, unde 40 la sută din electricitate a fost produsă pornind de la această sursă de energie.
Gazul egiptean acoperă, de altfel, 80 la sută din nevoile Iordaniei pentru producţia de electricitate, respectiv 6,8 milioane de metri cubi de gaz importaţi zilnic.
Această nouă explozie survine într-un climat dificil între Egipt şi Israel, marcat de atacul manifestanţilor asupra ambasadei israeliene la Cairo la 9 septembrie.
La 18 august, opt israelieni au fost ucişi într-un atac în apropiere de Eilat, în sudul Israelului, în apropiere de frontiera egipteană. Urmărind atacatorii, forţele israeliene au ucis şase poliţişti egipteni în timpul acestui schimb de focuri, provocând o criză diplomatică. Egiptul îi cere Israelului să îşi prezinte scuze.
Egiptul este prima ţară arabă care a încheiat un tratat de pace cu Israelul în 1979.
Noua putere de la Cairo a anunţat că nu intenţionează să renege acest acord, distanţându-se însă de statul evreu. Premierul Essam Sharaf a declarat la 15 septembrie că acest acord nu este „ceva sacru şi că ar putea suferi schimbări”.