EXPLOZIE la Kabul, în cartierul diplomatic: Ambasadele Franţei şi Germaniei, avariate/ Bilanţ provizoriu: cel puţin 80 de morţi şi 350 de răniţi. Un membru al echipei BBC, ucis, iar 4 jurnalişti, răniţi

O explozie puternică a avut loc miercuri în capitala Afganistanului, Kabul, la o oră de vârf, 8.30, în apropierea ambasadelor străine şi a palatului prezidenţial, relatează BBC News. Cel puţin 80 de persoane au fost ucise şi alte 350 au fost rănite, în urma atacului cu maşină-capcană în Zanbaq Square, o zonă intens circulată din centrul oraşului Kabul. Printre persoanele ucise se află femei şi copii, iar majoritatea victimelor sunt civili.

6359 afișări
Imaginea articolului EXPLOZIE la Kabul, în cartierul diplomatic: Ambasadele Franţei şi Germaniei, avariate/ Bilanţ provizoriu: cel puţin 80 de morţi şi 350 de răniţi. Un membru al echipei BBC, ucis, iar 4 jurnalişti, răniţi

EXPLOZIE puternică la Kabul, în zona diplomatică: Ambasadele Franţei şi Germaniei, avariate/ Bilanţ provizoriu: cel puţin 80 de morţi şi 350 de răniţi

UPDATE ora 13:52 Ambasada Franţei în Afganistan a anunţat că a suferit daune materiale semnificative în urma exploziei unui vehicul-capcană într-un cartier diplomatic din Kabul, a declarat un oficial francez, citat de Le Figaro.

Deocamdată nu există victime în rândul cetăţenilor francezi ce se aflau la locul incidentului, dar verificările continuă.

Au fost semnalate de asemenea daune materiale şi asupra ambasadei Germaniei în Afganistan.

Un agent de pază afgan al Ambasadei germane în Kabul a decedat în urma atacului, mai mulţi angajaţi ai acesteia fiind răniţi, conform ministrului german de Externe, Sigmar Gabriel.

UPDATE ora 12:50  4 jurnalişti de la BBC sunt răniţi în urma atacului cu maşină capcană. Rănile nu le pun viaţa în pericol, transmite BBC.  Şoferul lor, un afgan, care colabora de patru ani cu echipa BBC, a fost ucis. Cei cinci au fost surprinşi de explozie chiar în faţa ambasadei Germaniei.  De asemenea, un jurnalist de la agenţia locală de ştiri Tolo a fost ucis.

UPDATE ora 12:23 Explozia din Kabul a rănit angajaţii ambasadei Germaniei, anunţă ministrul german de Externe

Ministrul german de Externe, Sigmar Gabriel, a anunţat miercuri că angajaţii ambasadei Germaniei din Kabul au fost răniţi în urma exploziei care a avut loc în capitala Afganistanului, iar un ofiţer afgan de securitate aflat în afara clădirii a fost ucis, informează site-ul The Associated Press.

Sigmar Gabriel a precizat că toţi lucrătorii ambasadei sunt acum în siguranţă şi a transmis condoleanţe către familia ofiţerului afgan ucis.

Ministerul german al Afacerilor Externe a activat o celulă de criză care să ajute la stabilizarea situaţiei în zonă. 

"Gândurile noastre sunt alături de familiile şi prietenii victimelor. Le dorim celor răniţi o recuperare rapidă. Acest atac nu va zdruncina hotărârea Germaniei de a sprijini regimul afgan pentru obţinerea stabilităţii în ţară. Atacul a lovit civili şi persoanele care se află în Afganistan să lucreze pentru un viitor mai bun. Este deosebit de dispreţuitor faptul că aceşti oameni au fost ţinta", a spus Sigmar Gabriel.

Ministerul pakistanez de Externe a anunţat că "explozia a provocat daune locuinţelor unor diplomaţi şi angajaţi pakistanezi, care se aflau în vecinătate şi care au suferit leziuni minore".

Oficialii francezi au anunţat că ambasada ţării lor a fost afectată de suflul exploziei, dar nu există informaţii privind eventuale victime. Printre răniţi se numără şi doi angajaţi ai misiunii diplomatice japoneze, potrivit unor oficiali de la Tokyo.

Cel puţin 80 de persoane au fost ucise şi alte 350 au fost rănite, în urma exploziei cauzate de un atac cu maşină-capcană în Zanbaq Square, o zonă intens circulată din centrul oraşului Kabul. Printre persoanele ucise se află femei şi copii, iar majoritatea victimelor sunt civili.

UPDATE ora 11.20 Corespondentul BBC la Kabul, Harun Najafizad, relatează că au apărut deja numeroase întrebări despre cum a fost posibil ca respectivul vehicul să pătrundă într-o zonă atât de securizată. 

UPDATE ora 11.04: Cel puţin 80 de persoane au fost ucise şi alte 350 au fost rănite în urma exploziei care a avut loc miercuri în capitala Afganistanului, Kabul, în apropierea ambasadelor străine şi a palatului prezidenţial, potrivit unui oficial din Ministerul afgan al Sănătăţii, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Explozia ar fi fost cauzată de un atac cu maşină-capcană în Zanbaq Square, o zonă intens circulată din centrul oraşului Kabul. Printre persoanele ucise se află femei şi copii.

În apropiere de locul unde a avut loc explozia se află ambasadele Statelor Unite, Marii Britanii, Canadei, Palatul Prezidenţial şi sediul misiunii NATO. Potrivit informaţiilor preliminare, un camion-cisternă plin cu explozibil ar fi fost detonat.

Printre răniţi se numără şi doi angajaţi ai misiunii diplomatice japoneze, potrivit unor oficiali de la Tokyo. Oficialii francezi au anunţat că ambasada ţării lor şi cea a Germaniei au fost afectate de suflul exploziei, dar nu există informaţii privind eventuale victime.

Explozia a avut loc la ora locală 08:25. Majoritatea victimelor sunt civili, potrivit Ministerului afgan de Interne. Autorităţile le-au cerut rezidenţilor din Kabul să doneze sânge.

UPDATE ora 10.24: BBC anunţă cel puţin 80 de morţi şi 350 de răniţi. 

Ambasada SUA anunţă că un dispozitiv exploziv improvizat pe un vehicul mare a fost detonat în partea de sud a zonei diplomatice.

"Ambasada SUA nu pare să fi fost ţinta acestui atac", a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei. 

UPDATE ora 10.00: Waheed Majroh, purtătorul de cuvânt al Ministerului afgan al Sănătăţii, a anunţat că ultimul bilanţ al victimelor a ajuns la cel puţin 49 de morţi şi 320 de răniţi, informează AFP.

UPDATE ora 9.30: Ambasada Franţei la Kabul a fost avariată, dar încă nu se ştie dacă sunt victime în rândul personalului. De asemenea, este neclar dacă sunt sau nu victime printre diplomaţii de la Ambasada Germaniei. Explozia s-a produs la o oră de vârf, în piaţa Zanbaq, iar zona era foarte aglomerată, relatează Reuters. 

UPDATE ora 9.00: Un bilaţ anunţat de Ministerul Sănătăţii din Afganistan arată că sunt cel puţin 15 morţi şi 300 de răniţi.

Locuinţele aflate la sute de metri distanţă au fost afectate de forţa exploziei. Mai mulţi oameni au fost transportaţi la spital cu răni grave, iar zona a fost închisă de către poliţie.

Potrivit autorităţilor americane, situaţia de securitate din Afganistan s-a înrăutăţit în ultima perioadă. La începutul acestei luni, cel puţin opt civili au fost ucişi într-un atac sinucigaş cu bombă asupra unui convoi NATO, în apropierea ambasadei SUA.

"Explozia cu maşină-capcană a avut loc lângă intrarea fortificată către Ambasada Germaniei, dar mai există clădiri şi birouri importante în apropiere. Este greu de spus care a fost ţinta exactă", a declarat Basir Mujahid, un purtător de cuvânt al poliţiei din Kabul.

Potrivit informaţiilor preliminare, explozia ar fi fost cauzată de un atac cu maşină-capcană în piaţa Zanbaq, aflată în centrul oraşului Kabul. Din imaginile oferite din acea zonă se poate observa un nor mare de fum negru.

Potrivit unui prim raport din partea Ministerului afgan al Sănătăţii, cel puţin 9 persoane au fost ucise şi alte 90 au fost rănite în urma exploziei. Totodată, peste 30 de maşini au distruse complet în perimetrul respectiv.

Nicio grupare teroristă nu a revendicat atacul cu bombă.

Luna trecută, insurgenţii talibani au anunţat începerea unei uriaşe "ofensive de primăvară", în Afganistan, care implică atacuri împotriva forţelor afgane şi străine. Statele Unite au aproximativ 8.400 de trupe în Afganistan, în timp ce NATO a detaşat 5.000 de militari.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici