Femeile din Ghana luptă pentru egalitate digitală. Pandemia de COVID-19 a accentuat inegalităţile de gen

  • Pandemia de COVID-19 a mutat activităţile în mediul online, însă în multe ţări femeile nu au acces la tehnologie.
  • Femeile au mai puţine şase decât bărbaţii să aibă acces la internet aproape în fiecare regiune din lume, potrivit International Telecommunication Union (ITU).
  • Cea mai mare inegalitate de gen în zona digitală este întâlnită în Africa.
237 afișări
Imaginea articolului Femeile din Ghana luptă pentru egalitate digitală. Pandemia de COVID-19 a accentuat inegalităţile de gen

Sursă FOTO: Hepta

Carantina a forţat oamenii să înveţe, să muncească şi să socializeze online, însă în multe ţări femeile nu au acces la tehnologie, scrie BBC.

Femeile au mai puţine şase decât bărbaţii să aibă acces la internet aproape în fiecare regiune din lume, potrivit ultimelor rezultate publicate de agenţia ONU International Telecommunication Union (ITU).

Cea mai mare inegalitate de gen în zona digitală este întâlnită în Africa, unde ITU estimează că 37% dintre bărbaţi au acces la internet comparativ cu 20% dintre femei. Mai mult, diferenţele s-au adâncit tot mai mult începând cu 2013.

„Dacă nu ai abilităţi digitale, vei fi lăsat/ă în urmă”, a afirmat fondatoarea Academiei Soronko, o şcoală de Tehnologie dedicată femeilor şi fetelor din Ghana, Regina Honu.

„Înainte de COVID, dacă distribuiam o invitaţie pentru ca oamenii să se înscrie la cursuri, veneau între 100 şi 200 de femei. După COVID, avem peste 2.000 de femei care s-au înscris”, a mai spus aceasta.

Regina a mai precizat că multe fete din Ghana nu au atins niciodată un calculator până să meargă la şcoală ori, deseori, li se restricţionează accesul la internet de către bărbaţii din familie.

În era distanţării sociale, legăturile cu persoanele care nu au abilităţi digitale este foarte dificilă. Apelurile video nu sunt posibile pentru studentele care nu au un calculator ori un smartphone şi, de asemenea, nici pentru cele pentru care costul internetului reprezintă o problemă.

În schimb, Regina a reuşit să găsească soluţii care să funcţioneze pentru fetele şi femeile cu telefoane mai simple, respectiv comunicarea prin WhatsApp şi Telegram.

Totuşi, nici această metodă nu este posibilă pentru toată lumea, aşa că a fost o bucurie atunci când măsurile COVID-19 s-au mai relaxat, iar studentele au putut să participe fizic la cursuri.

Lipsa abilităţilor digitale poate împiedica femeile să acceseze servicii de sănătate, educaţie, muncă şi chiar independenţa financiară.

Abuzuri în creştere şi în mediul online

Violenţa de gen a înregistrat o creştere în timpul pandemiei, iar ONU a descris fenomenul ca fiind „pandemia din umbră”. Lucrurile nu se schimbă în mediul online.

„Dacă există discriminare în lumea reală, aceasta va fi proiectată şi în spaţiul virtual”, a spus Jannat Fazal, care coordonează o linie telefonică dedicată persoanelor care se confruntă cu agresiune cibernetică.

După ce Pakistan a intrat în lockdown, apelurile către linia telefonică au crescut cu 500%. Majoritatea apelurilor veneau din partea femeilor care se confruntau cu agresiune în social media.

În societatea patriarhală din Pakistan, femeile care sunt victime sunt deseori învinovăţite pentru că şi-au „dezonorat” familiile. În cazuri extreme, acestea chiar sunt omorâte.

Jannat oferă ajutor legal, sfaturi pentru securitatea digitală şi asistenţă psihologică pentru victime. În perioada de vârf a pandemiei, echipa ei a fost nevoită să muncească non-stop pentru a oferi sprijin victimelor.

„Bărbaţii obişnuiesc să navigheze pe internet fără să se gândească că ceva li se poate întâmpla. În cazul femeilor, pe de altă parte, aceasta este o teamă constantă. Avem nevoie de educaţie digitală pentru ca femeile să aibă mai multă încredere în ele pe platformele de social-media şi pentru a fi mai puţin vulnerabile”, a spus Jannat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici