Fidel Castro apare în noi imagini de la o întâlnire cu cei cinci foşti spioni eliberaţi de SUA

Presa cubaneză de stat a publicat luni imagini de la o întâlnire între Fidel Castro şi cinci foşti agenţi cubanezi de informaţii care au ispăşit pedepse importante în închisori din Statele Unite.

362 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro apare în noi imagini de la o întâlnire cu cei cinci foşti spioni eliberaţi de SUA

Fidel Castro apare în noi imagini de la o întâlnire cu cei cinci foşti spioni eliberaţi de SUA (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Castro pare că s-a întâlnit cu agenţii sâmbătă, la locuinţa sa din Havana, punând astfel capăt unor speculaţii cu privire la motivele pentru care nu i-a primit încă pe cei cinci, pe care Guvernul cubanez îi prezintă drept "cei cinci eroi", relatează CNN.

Ultimul dintre agenţi a revenit în Cuba în decembrie, în urma unui schimb de deţinuţi în cadrul căruia a fost eliberat fostul contractor al Departamentului de Stat Alan Gross, încarcerat pe insula comunistă. Schimbul a coincis cu anunţarea unei schimbări în politica Statelor Unite faţă de Cuba.

Soţia lui Castro, Dalia Soto del Valle, apare şi ea în imagini, dar şi nepotul fostului preşedinte, Alejandro Castro Espín - fiul actualului preşedinte Raul Castro - şi un colonel de la Ministerul de Interne.

Aceşti "eroi antiterorişti nu au făcut niciodată rău Statelor Unite", a scris Fidel Castro într-un articol publicat în ediţia de luni a Granma, organul de presă al Partidului Comunist, precizând că întâlnirea a durat cinci ore. "Ei au încercat să prevină şi să împiedice acţiuni teroriste împotriva poporului nostru", a adăugat fostul preşedinte.

Potrivit unor oficiali americani, cei cinci au făcut parte dintr-o reţea de spioni care monitoriza atât comunitatea cubaneză anticastristă aflată în exil, cât şi instalaţii militare din Florida.

Însă Castro a afirmat luni că aceştia nu spionau capabilităţile militare americane, dezvăluind că o staţie de spionaj rusească, în prezent închisă, a permis Havanei să fie la curent cu orice atac american iminent asupra insulei. "Acel centru ne-a permis să ştim orice obiect mutat la mii de mile distanţă de ţara noastră", subliniază Castro, referindu-se la baza de spionaj Lourdes din Cuba, pe care Rusia a închis-o în 2001.

Mai mulţi bărbaţi au fost arestaţi în 1998 şi au fost acuzaţi de o serie de activităţi de culegere de informaţii. Şapte dintre agenţi au fost de acord să coopereze cu procurori americani, însă cinci au refuzat să schimbe tabăra.

Ei au fost prezentaţi ca eroi de către Guvernul cubanez, care a organizat mitinguri în faţa Secţiei pentru interese americane de la Havana, cerând eliberarea lor.

Agenţii Rene Gonzalez, în vârstă de 58 de ani, şi Fernandez Gonzalez, în vârstă de 51 de ani, au revenit în Cuba în 2014, după ce şi-au ispăşit pedepsele. Ceilalţi trei - Gerardo Hernandez, în vârstă de 49 de ani, Antonio Guerrero, în vârstă de 56 de ani, şi Ramon Labañino, în vârstă de 51 de ani - au fost transferaţi în Cuba în cadrul schimbului de deţinuţi, după ce au ispăşit 16 ani din pedepsele la care au fost condamnaţi, în închisori din Statele Unite.

Toţi cinci au fost decoraţi luna trecută cu distincţia Erou al Republicii, cea mai înaltă acordată de către Guvernul de la Havana. Însă mulţi cubanezi de întrebau de ce nu se întâlniseră deja cu Fidel Castro, care le-a apărat cauza în ultimii ani de preşedinţie.

În articolul publicat luni, fostul şef de stat a scris că nu i-a primit mai înainte pentru a le lăsa timp să-şi întâlnească familiile şi pentru a fi supuşi unor controale medicale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici