Fiica lui Raul Castro: Cubanezii ar trebui să poată ieşi din ţară fără restricţii

Cubanezii trebuie să aibă posibilitatea de a ieşi fără restricţii din ţară, a declarat fiica preşedintelui cubanez, Raul Castro.

18 afișări
Imaginea articolului Fiica lui Raul Castro: Cubanezii ar trebui să poată ieşi din ţară fără restricţii

Fiica lui Raul Castro: Cubanezii ar trebui să poată ieşi din ţară fără restricţii (Imagine: Mediafax Foto)

Autorităţile de la Havana au refuzat, în cursul acestei săptămâni, să-i acorde autorizaţia de a părăsi ţara autoarei de blog Yoani Sanchez, care ar fi trebuit să ajungă la Madrid, pentru a primi un prestigios premiu oferit de cotidianul El Pais.

"Oamenii nu trebuie privaţi de dreptul lor de a pleca din ţară. Din punctul meu de vedere, ar trebui oferită această permisiune tuturor celor care vor să iasă din ţară", a declarat Mariela Castro, răspunzând unei întrebări cu privire la dorinţa cubanezilor de a călători liber, într-un interviu publicat sâmbătă de cotidianul spaniol La Vanguardia.

Cubanezii care vor să meargă în străinătate trebuie să obţină în prealabil o autorizaţie de ieşire de pe teritoriul naţional, după demersuri de durată şi costisitoare. "Oamenii pot ieşi din ţară, dar cu multe dificultăţi", a adăugat influenta fiică a preşedintelui cubanez.

Mariela Castro, care conduce Centrul naţional cubanez pentru educaţie sexuală şi militează în favoarea drepturilor homosexualilor, a precizat, în interviul publicat de La Vanguardia, că nu intenţionează să intre în politică în Cuba.

Ea a afirmat că tatăl său, care a preluat puterea de la fratele lui, Fidel, vrea să aplice reforme, dar într-un ritm lent, pentru a îmbunătăţi situaţia populaţiei. "Nu vrem să creăm o societate de consum, ci să producem bunurile şi serviciile de care au nevoie oamenii", a precizat ea, referindu-se la recentele măsuri adoptate în Cuba, care oferă acces populaţiei la o serie de bunuri de consum.

Mariela Castro a adăugat că Partidul Comunist, care deţine monpolul asupra puterii în Cuba, este acum mai puţin "rigid" decât înainte, însă va rămâne forţa dominantă atât timp cât Cuba va fi "o ţară asediată".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici