Filipine: Cel puţin 229 de morţi în urma ciclonului Fengshen

Ciclonul Fengshen a provocat moartea a cel puţin 229 de persoane în Filipine, potrivit unui nou bilanţ provizoriu care nu ia în calcul şi victimele naufragiului unui feribot cu 862 de pasageri la bord.

42 afișări
Imaginea articolului Filipine: Cel puţin 229 de morţi în urma ciclonului Fengshen

Filipine: Cel puţin 229 de morţi în urma ciclonului Fengshen (Imagine: Mediafax/AFP)

Feribotul MV Prinţesa Stelelor, care transporta 626 de pasageri, dintre care 50 de copii, şi 121 de membri ai echipajului, s-a scufundat, sâmbătă după-amiază în jurul orei 04.00 (07.00, ora României) în largul insulei Sibuyan din cauza valurilor uriaşe provocate de ciclon.

Potrivit unui membru al echipajului care a supravieţuit, vasul s-a scufundat într-un sfert de oră. Căpitanul a avut însă timp să ordone evacuarea vasului cu un deplasament de 24.000 de tone.

Un număr de 88 de pasageri şi membri ai echipajului au fost descoperiţi duminică într-un sat de coastă situat la sud-est de capitala Manila, potrivit martorilor citaţi de un post de radio local. Grupul a ajuns la ţărm la bordul unei bărci de salvare, după mai bine de 24 de ore de la producerea naufragiului.

Alţi şase supravieţuitori au fost descoperiţi luni, la două zile după scufundarea feribotului, numărul persoanelor găsite în viaţă ajungând astfel la 34, din totalul de 862 aflate la bord, a declarat luni o sursă militară

Cinci persoane au fost salvate de o barcă de pescuit în largul insulei Burias şi alta a ajuns în satul Agtiwal, de pe insula Sibuyan, în apropierea căreia s-a scufundat feribotul, a declarat căpitanul Leah Santiago, purtător de cuvânt al armatei.

Paza de coastă anunţase anterior că 28 de pasageri şi membri ai echipajului au fost găsiţi în viaţă duminică şi luni.

Feribotul MV Prinţesa Stelelor, care transporta 862 de persoane (751 de pasageri şi 111 membri ai echipajului), potrivit unui nou bilanţ furnizat de companie, s-a scufundat sâmbătă din cauza valurilor puternice provocate de ciclonul Fengshen.

Echipele de intervenţie, ajutate de mijloace aeriene, încercau luni să găsească alţi eventuali supravieţuitori, în pofida condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Căutările supravieţuitorilor au reînceput, luni dimineaţă, după ce fuseseră întrerupte în cursul nopţii din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, a declarat purtătorul de cuvânt al marinei, Eduardo Arevalo, citat de postul de radio DZBB. El a precizat că o a doua navă de intervenţie se îndreaptă spre zona unde s-a produs naufragiul, dotată cu echipamente suplimentare.

Operaţiunile vor fi asistate de avioane de patrulă.

Între timp, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Jesus Dureza, a declarat că preşedintele Gloria Arroyo a cerut autorităţilor maritime să reexamineze condiţiile de navigare în perioada furtunilor şi cicloanelor.

Potrivit unui ultim bilanţ provizoriu al Crucii Roşii şi protecţiei civile, ciclonul Fengshen s-a soldat cu moartea a cel puţin 229 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici