Financial Times: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea dura ani de zile

Aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi mai degrabă o chestiune de ani decât de luni, deoarece încrederea în instituţiile judiciare necesară "nu există acum", au declarat surse diplomatice de la Bruxelles, citate de Financial Times, în ediţia online de marţi.

1670 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea dura ani de zile

Financial Times: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea dura ani de zile

"Va fi o chestiune de ani, mai degrabă decât de luni până când România şi Bulgaria vor putea adera la Schengen", a afirmat un diplomat european.

"Încrederea în instituţiile judiciare necesară pentru extinderea Schengen prin aderarea acestor ţări nu există acum", a adăugat el.

Surse diplomatice de la Bruxelles au declarat că perspectivele României şi Bulgariei de intrare în zona de liberă circulaţie europeană se diminuează, pe măsură ce guvernele celorlalte state membre UE insistă asupra îmbunătăţirii sistemului judiciar şi impulsionarea luptei împotriva corupţiei.

Această situaţie influenţează şi negocierile de aderare la UE a Croaţiei, mai multe state membre ezitând în principal deoarece consideră că România şi Bulgaria nu şi-au îndeplinit angajamentele asumate în timpul negocierilor de aderare.

Ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, a afirmat că trebuie trase învăţăminte din lecţiile extinderilor anterioare.

"O evaluare a situaţiei existente nu este suficientă. Trebuie să ne asigurăm că reformele sunt ireversibile, iar acest lucru necesită un sistem de monitorizare care să funcţioneze până la aderare. Vrem o poliţă de asigurare puternică", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici