Financial Times: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea să intensifice climatul antiimigraţie

Aderarea în etape a României şi Bulgariei la Schengen, readusă în discuţie de Polonia, care deţine preşedinţia semestrială a UE, ar putea să mulţumească cele două ţări dar şi să contribuie la intensificarea climatului antiimigraţie din Europa.

458 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea să intensifice climatul antiimigraţie

Financial Times: Aderarea României şi Bulgariei la Schengen ar putea să intensifice climatul antiimigraţie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Intrarea României şi Bulgariei în Schengen înseamnă crearea unei "conexiuni pe uscat" între Grecia şi zona de liberă circulaţie, Grecia neavând în prezent graniţe terestre cu ţările din spaţiul Schengen, iar graniţa sa cu Turcia fiind principala poartă de intrare pentru imigranţii ilegali, comentează Financial Times, în ediţia electronică.

Polonia, care deţine preşedinţia semestrială a UE, a readus în discuţie ideea intrării României şi Bulgariei în Schengen în două etape: menţinerea controalelor la graniţele terestre şi maritime şi abolirea lor pentru traficul aerian.

Acest lucru ar împiedica, teoretic, imigranţii ilegali să treacă graniţa din Grecia în Bulgaria, iar cei care ar reuşi totuşi să facă acest lucru ar fi împiedicaţi să se îmbarce în avioane către alte destinaţii europene. În acelaşi timp, graniţa terestră din România şi Bulgaria ar rămâne o frontieră "reală" pentru zona Schengen.

Acest plan are însă unele probleme. Astfel, aderarea în etape presupune ca actele persoanelor care călătoresc între două aeroporturi din zona Schengen să fie verificate. Dar acest lucru nu se mai întâmplă, multe companii aeriene permiţând în prezent îmbarcarea fără prezentarea paşaportului în niciuna dintre etapele călătoriei: nici la check-in, nici la aeroport şi nici măcar la îmbarcarea în avion. În plus, ele nu pot fi obligate să facă acest lucru.

În practică însă este mult mai probabil ca Guvernul francez, de exemplu, să se asigure că toate avioanele care vin din România şi Bulgaria verifică actele de identitate. Dar chiar şi această precauţie elementară va face din personalul Air France, TAROM, Ryanair şi altele noii gardieni ai Schengen.

Acest lucru este mai bun decât eliminarea totală a controalelor, odată cu intrarea deplină a României şi Bulgariei în Schengen. Dar ar putea agita climatul antiimigraţie care prevalează în multe părţi din Europa, conchide Financial Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici