Financial Times: "Alianţa struţilor”: Liderii lumii care neagă ameninţarea coronavirusului

Liderii politici din Belarus, Brazilia, Nicaragua şi Turkmenistan par să nege riscurile pandemiei de coronavirus, refuzând să adopte măsuri drastice pentru limitarea contagierii, relatează cotidianul Financial Times.

5532 afișări
Imaginea articolului Financial Times: "Alianţa struţilor”: Liderii lumii care neagă ameninţarea coronavirusului

Financial Times: "Alianţa struţilor”: Liderii lumii care neagă ameninţarea coronavirusului

"În timp ce majoritatea ţărilor au luat măsuri drastice de combatere a răspândirii coronavirusului, patru lideri politici au opinii separate, continuând să nege ameninţarea reprezentată de pandemie. Preşedintele Braziliei, Jair Bolsonaro, liderul autoritarist din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, conducătorul autocrat din Turkmenistan, Gurbanguly Berdymukhamedov, şi dictatorul din Nicaragua, Daniel Ortega, refuză să ia în serios coronavirusul. Oliver Stuenkel, profesor de Relaţii Internaţionale la Fundação Getúlio Vargas din São Paulo, i-a numit «Alianţa struţilor», o referire la mitul conform căruia aceste păsări mari îşi îngroapă capul în nisip în faţa pericolelor", subliniază cotidianul Financial Times în articolul intitulat "«Alianţa struţilor»: Liderii care neagă ameninţarea coronavirusului" / Patru lideri autoritarişti au opinii separate în timp ce restul lumii ia măsuri drastice pentru a opri răspândirea pandemiei".

Dincolo de riscurile în materie de sănătate publică, atitudinea de negare a acestor lideri ar putea genera costuri politice. Disensiunile politice s-au amplificat în Nicaragua, în timp ce în Brazilia au izbucnit proteste în care s-a strigat "Bolsonaro asasin". Jair Bolsonaro a generat furie joi, când l-a demis pe minisrul brazilian al Sănătăţii, Luiz Henrique Mandetta, pe fondul unei dispute privind măsurile de distanţare socială.

Aleksandr Lukaşenko, Belarus

"Nu va muri nimeni de coronavirus în ţara noastră. Declar public acest lucru", a declarat Lukaşenko luni. Ministerul Sănătăţii confirmase deja 29 de decese provocate de coronavirus.

În vârstă de 65 de ani, Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere de 26 de ani, a catalogat pandemia globală drept "psihoză", refuzând să impună măsuri de distanţare socială pentru cei 9,5 milioane de cetăţeni. Oamenii pot juca hochei, pot conduce tractoare, pot merge la saună şi pot bea vodkă pentru a se proteja de virus. "Dacă o persoană rămâne optimistă va fi sănătoasă", a spus Lukaşenko.

În Belarus sunt 3.000 de cazuri confirmae de coronavirus, iar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut aplicarea de măsuri stricte. Însă liderul autoritarist de la Minsk afirmă că restricţiile ar distruge economia.

Jair Bolsonaro, Brazilia

În timp ce Brazilia a devenit prima ţară din emisfera sudică în care s-au înregistrat 1.000 de decese cauzate de coronavirus, preşedintele de extremă-dreapta ignoră măsurile de izolare socială recomandate de oficialii medicali.

"Nu poate limita nimeni dreptul cuiva de a se deplasa. Virusul există şi va trebui să îl înfruntăm, dar ca bărbaţii, nu precum copiii", a spus preşedintele Braziliei, denunţând "isteria" şi, la fel ca preşedintele SUA, Donald Trump, a lăudând eficienţa hidroxiclorochinei ca posibil tratament.

Daniel Ortega, Nicaragua

Nicaragua susţine că are doar trei cazuri de coronavirus şi un deces, iar Daniel Ortega insistă că sistemul medical care echipamente suficiente pentru a face faţă epidemiei.

Medicii susţin însă că sistemul medical este deficient. După protestele din 2018, Ortega a disponibilizat 400 de medici.

În vârstă de 74 de ani, fostul revoluţionar Daniel Ortega a condus Nicaragua 24 de ani în ultimii 41 de ani. Recent, a lipsit o lună din viaţa publică, din 12 februarie până în 12 martie.

Gurbanguly Berdymukhamedov, Turkmenistan

Preşedintele Turkmenistanului susţine că a conceput o metodă tradiţională de oprire a epidemiei de coronavirus: arderea ierbii yuzarlik, care, potrivit lui Berdymukhamedov, poate distruge infecţiile "invizibile cu ochiul liber".

Autorităţile au afumat de două ori pe zi clădiri guvernamentale, birouri, pieţe, şcoli şi cimitire. Deşi nu există dovezi şiinţifice pentru susţinerea ideii, activităţile continuă normal în Turkmenistan, un stat din Asia Centrală cu o populaţie de şase milioane de locuitori şi un regim dictatorial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici