Financial Times: Serviciile de taxi aerian ar putea revoluţiona transporturile urbane | VIDEO

O companie germană de tip start-up a dezvăluit ceea ce prezintă a fi primul avion uşor cu propulsie electrică pe care intenţionează să îl utilizeze pentru un serviciu de taxi începând din 2025, cu scopul revoluţionării transportului urban, scrie Financial Times.

1400 afișări
Imaginea articolului Financial Times: Serviciile de taxi aerian ar putea revoluţiona transporturile urbane | VIDEO

Financial Times: Serviciile de taxi aerian ar putea revoluţiona transporturile urbane | VIDEO

Avionul, dezvoltat de compania Lilium, cu sediul în München, va fi propulsat de 36 de motoare electrice şi va putea parcurge o distanţă de 300 de kilometri într-o oră, scurtând semnificativ durata deplasărilor în zonele metropolitane aglomerate.

Având cinci locuri, inclusiv cel al pilotului, avionul va putea oferi servicii de taxi pentru grupuri mici sau familii, fiind o alternativă serioasă la circulaţia rutieră.

Remo Gerber, directorul comercial al companiei Lilium, crede că tariful serviciului de taxi aerian va fi asemănător cu cel clasic. Spre exemplu, o cursă de la Aeroportul JFK din New York spre Manhattan ar urma să coste 70-80 de dolari, dar, în loc să dureze o oră, va dura doar şase minute.

Avionul uşor, care decolează şi aterizează vertical, a efectuat recent primul zbor-test, în Germania. Procedurile de testare continuă.

Remo Gerber a precizat că firma Lilium poartă deja negocieri cu autorităţile din diverse oraşe pentru lansarea unor servicii comerciale. El nu a putut spune exact când ar urma să fie lansat primul serviciu de acest tip. "Credem că până în 2025 vom activa într-o serie de oraşe din lume", a subliniat reprezentantul Lilium.

Pe de altă parte, firmele Uber şi Kitty Hawk încearcă să lanseze un serviciu de taxi aerian cu propulsie electrică, în timp ce producători de aeronave, inclusiv Boeing şi Airbus, fac investiţii în sisteme de propulsie hibridă.

Grupul britanic Rolls-Royce a dezvăluit în 2018 planurile pentru construirea unui avion electric cu decolare şi aterizare verticală şi care ar putea fi disponibil de la jumătatea anilor 2020.

Un studiu efectuat anul trecut de grupul american de investiţii Morgan Stanley estima că piaţa serviciilor de taxi aerian va avea o cifră de afaceri de 1.500 de miliarde de dolari până în anul 2040, transportul de pasageri reprezentând 851 de miliarde de dolari.

Un alt studiu, elaborat de firma de consultanţă Roland Berger, anticipează că până în anul 2025 ar putea exista circa 3.000 de "drone de pasageri" în uz, iar până în 2030 numărul vehiculelor aeriene de acest fel ar putea atinge 12.000, fiind destinate serviciilor de tip taxi aerian, curselor oraş-aeroport sau deplasărilor între oraşe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici