Finlanda primeşte sprijin puternic pentru aderarea la NATO

Există un „sprijin bipartizan puternic" pentru aderarea Finlandei la NATO, a declarat liderul republican din Senatul SUA, Mitch McConnell, în timpul unei vizite efectuate luni în Finlanda.

989 afișări
Imaginea articolului Finlanda primeşte sprijin puternic pentru aderarea la NATO

Finlanda primeşte sprijin puternic pentru aderarea la NATO

La o conferinţă de presă comună cu preşedintele finlandez Sauli Niinistö la Helsinki, McConnell a calificat dezbaterea de luni din Parlamentul finlandez privind posibila aderare la NATO drept o "zi istorică" pentru această ţară, transmite CNN.

„În ceea ce priveşte vizita de astăzi, cred că pot spune cu siguranţă că există un puternic sprijin bipartizan în Statele Unite pentru admiterea Finlandei în cea mai de succes alianţă militară din lume", a declarat McConnell.

„Finlanda aduce mult pentru alianţă. Sincer, participarea ei întăreşte semnificativ alianţa şi este o mare onoare să fiu aici în ziua în care cererea de admitere este oficială", a continuat liderul republican.

Preşedintele finlandez i-a spus lui McConnell că vizita sa este un „moment foarte important pentru Finlanda", adăugând că cei doi oficiali au avut deja "o discuţie foarte bună".

„Am avut o discuţie foarte interesantă care nu se referă doar la apartenenţa Finlandei la NATO, ci şi la Ucraina", a spus Niinistö.

McConnell a adăugat că se aşteaptă ca Senatul american să aprobe săptămâna aceasta un pachet bipartizan de 40 de miliarde de dolari pentru ajutor pentru Ucraina.

Finlanda este pe punctul de a adera la NATO, în timp ce Suedia este pe punctul de a-i urma exemplul. În timp ce alte ţări nordice, precum Norvegia, Danemarca şi Islanda, au fost membre iniţiale ale alianţei, Suedia şi Finlanda nu au aderat la pact din motive istorice şi geopolitice.

Finlanda, care şi-a declarat independenţa faţă de Rusia în 1917, după revoluţia bolşevică, are o graniţă de 830 de mile cu Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
nato,
finlanda,
sua

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici