Firma de vaccinuri a Universităţii Oxford spune că nu este în discuţii cu Trump. Reacţia AstraZeneca după ce au apărut zvonuri că SUA ar fi cerut ”autorizarea urgentă”

  • AstraZeneca a declarat că nu a discutat cu SUA despre „autorizaţia de utilizare de urgenţă” a unui vaccin, potrivit The Guardian
  • Se speculează că administraţia Trump ar dori acordarea unei „autorizaţii de utilizare de urgenţă” pentru un vaccin în octombrie, pe baza studiului de dimensiuni relativ restrânse efectuat în Marea Britanie.
  • Unii experţi critică aceste acţiuni, temându-se că un vaccin ineficient, periculos sau incorect testat poate submina încrederea publicului în vaccinuri.
371 afișări
Imaginea articolului Firma de vaccinuri a Universităţii Oxford spune că nu este în discuţii cu Trump. Reacţia AstraZeneca după ce au apărut zvonuri că SUA ar fi cerut ”autorizarea urgentă”

Compania producătoare de vaccinuri împotriva Covid-19 a Universităţii Oxford a declarat că nu se află în discuţii cu administraţia Trump pentru accelerarea producerii vaccinului pentru utilizare de urgenţă în vederea alegerilor prezidenţiale din noiembrie. Într-o declaraţie făcută în urma unui raport publicat în Financial Times, compania a subliniat faptul că „nu a discutat despre autorizarea utilizării de urgenţă cu guvernul SUA şi ar fi prematur să se speculeze asupra acestei posibilităţi”.

În declaraţia companiei se precizează că „studiile aflate în stadiu avansat, în faza 2/3, pentru [vaccin] sunt în curs de desfăşurare pe pieţele din Regatul Unit şi pe alte pieţe la nivel mondial şi nu anticipăm rezultate eficacităţii decât spre sfârşitul acestui an”.

Potrivit Financial Times, o opţiune explorată de administraţia Trump ar implica acordarea unei „autorizaţii de utilizare de urgenţă” pentru un vaccin în octombrie, pe baza studiului de dimensiuni relativ restrânse din Marea Britanie. Normele de acordare a licenţelor guvernamentale din SUA necesită, de obicei, studii în care sunt implicate până la 30.000 de persoane – un număr de trei ori mai mare decât cel necesar în Marea Britanie.
Orice aprobare de urgenţă s-ar confrunta însă în mod sigur cu obstacole considerabile, printre care şi demisii ale liderilor Administrării Alimentelor şi a Medicamentelor (FDA),. Peter Marks, directorul Centrului de Evaluare biologică şi de cercetare al agenţiei - responsabil pentru evaluarea vaccinurilor - a spus public că şi-ar da demisia în cazul în care ar fi presat să aprobe un vaccin înainte de testarea completă a acestuia.

„M-aş simţi obligat [să demisionez] pentru că, făcând acest lucru, aş indica publicului american că ceva nu este în regulă”, a declarat Marks pentru Reuters la începutul acestei săptămâni.

Speculaţiile legate de dorinţa administraţiei Trump de a grăbi producerea unui vaccin vin după ce preşedintele american şi-a exprimat dorinţa de a face un anunţ de acest gen înainte de alegeri, după ce a fost criticat pentru tratarea haotică a crizei create de pandemie.

Trump nu şi-a ascuns starea de nemulţumire faţă de FDA, sugerând pe pagina sa de Tweeter că agenţia încetineşte aprobarea vaccinurilor şi a terapiilor pentru a-i afecta lui şansele de a fi reales.

Duminică Trump a anunţat autorizarea de urgenţă a plasmei convalescente  pentru pacienţii cu Covid-19, o metodă care a fost utilizată pentru tratarea gripei şi rujeolei, în ciuda îngrijorării că tratamentul nu s-a dovedit a fi suficient de eficace.

Aceste ultimele acţiuni apar pe fondul unei curse din ce în ce mai haotice şi deseori chiar lipsite de etică între regimurile de la Moscova, Beijing şi Washington pentru începerea vaccinărilor în masă. În Rusia, autorităţile au aprobat noul vaccin Sputnik V după o testare limitată, iar China a început să ofere un vaccin funcţionarilor din domeniul medical din spitalele din Shanghai, potrivit unui raport din Global Times.

Cursa pentru întâietate la nivel mondial în aprobarea unui vaccin a fost criticată de unii experţi care se tem că un vaccin ineficient, periculos sau incorect testat poate submina încrederea publicului în vaccinuri în mijlocul unei pandemii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici