FOCUS: Coaliţii guvernamentale posibile după scrutinul parlamentar din Germania

  • Uniunea Creştin-Democrată (CDU), partidul Angelei Merkel, riscă să piardă postul de cancelar al Germaniei.
  • CDU ar putea rămâne la guvernare alături de Partidul Social-Democrat (SPD), dar Olaf Scholz are prima şansă la postul de cancelar.
293 afișări
Imaginea articolului FOCUS: Coaliţii guvernamentale posibile după scrutinul parlamentar din Germania
Uniunea Creştin-Democrată (CDU) riscă să piardă postul de cancelar după scrutinul parlamentar programat duminică în Germania, deşi probabil va rămâne la guvernare alături de Partidul Social-Democrat (SPD), al cărui candidat, Olaf Scholz, este creditat cu prima şansă de a conduce viitorul guvern.
 
Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), avându-l candidat la funcţia de cancelar pe Olaf Scholz, se situează la nivelul de 25% din intenţiile de vot, potrivit mediei celor mai recente sondaje de opinie. Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU, centru-dreapta), care îl are candidat pentru postul de cancelar pe Armin Laschet, a crescut în preferinţele electorale în ultimele zile şi este la nivelul de 22%.
 
Alianţa '90 / Verzi (ecologistă) este creditată cu 16-17% din intenţiile de vot înaintea scrutinului parlamentar programat în Germania pe 26 septembrie. Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal) este la nivelul de 11-12%, iar formaţiunea de extremă-dreapta Alternativă pentru Germania (AfD) este creditată cu 10-11%. Formaţiunea Die Linke (stânga) este la nivelul de 6-7%.
 
În preferinţele pentru postul de cancelar, candidatul social-democrat Olaf Scholz se menţine pe primul loc, cu 29%. Armin Laschet, candidatul Uniunii Creştin-Democrate / Uniunii Creştin-Sociale (CDU/CSU), a ajuns la 14% (plus 3%), iar Annalena Baerbock, candidata Alianţei '90 / Verzi, este la nivelul de 16%.
 
Cea mai plauzibilă coaliţie guvernamentală este cea care ar fi formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) şi Alianţa '90/Verzi. Ar fi o coaliţie de uniune naţională care probabil l-ar propulsa în postul de cancelar pe Olaf Scholz şi ar avea o majoritate de aproape două-treimi în Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.
 
O altă variantă ar fi coaliţia formată din Partidul Social-Democrat (SPD), cu Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) şi Partidul Liber-Democrat (FDP). Cancelar ar fi tot Olaf Scholz, în prezent vicecancelar şi ministru de Finanţe.
 
Partidul Social-Democrat (SPD) ar putea încerca să formeze o coaliţie cu Alianţa '90/Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP). Cancelar ar fi tot Olaf Scholz.
 
La rândul său, Uniunea Creştin-Democrată / Uniunea Creştin-Socială (CDU/CSU) ar putea încerca să obţină majoritate parlamentară printr-o coaliţie cu Alianţa '90/Verzi şi cu Partidul Liber-Democrat (FDP). În această situaţie, cancelar ar fi Armin Laschet, liderul CDU.
 
O coaliţie a Partidului Social-Democrat (SPD) cu Alianţa '90/Verzi şi Die Linke ar reuşi să obţină la limită majoritate parlamentară, la fel şi o coaliţie simplă a Partidului Social-Democrat (SPD) cu Uniunea Creştin-Democrată (CDU/CSU), conform actualelor date ale sondajelor de opinie.
 
Germania va organiza alegeri parlamentare duminică, 26 septembrie. Angela Merkel nu va mai candida pentru postul de cancelar. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici