Foile albe de hârtie devin un simbol al protestelor din China

Protestatarii chinezi au folosit foi albe de hârtie pentru a-şi exprima furia faţă de restricţiile COVID-19, într-o manifestare rară de disidenţă publică care a depăşit sfera reţelelor de socializare şi a ajuns pe unele dintre străzile marilor oraşe şi în universităţile de top din China.

349 afișări
Imaginea articolului Foile albe de hârtie devin un simbol al protestelor din China

FOTO Twitter

Protestele au fost declanşate de un incendiu într-un bloc din oraşul Urumqi care a ucis 10 persoane. Acolo oamenii erau ţinuţi în carantină şi tragedia a fost pusă pe seama restricţiilor COVID.

Studenţi de la universităţi din oraşe precum Nanjing şi Beijing au protestat ţinând în mână coli albe de hârtie, potrivit imaginilor care au circulat pe reţelele de socializare. Aceasta este o tactică folosită pentru a se sustrage cenzurii sau arestării, potrivit Reuters.

Şi în Shanghai, oamenii care s-au adunat sâmbătă pe străzi au avut lumânări şi foi albe de hârtie, potrivit martorilor şi înregistrărilor video.

Un videoclip distribuit pe scară largă, arată o femeie singură care stă pe treptele Universităţii de Comunicare din China din oraşul Nanjing, cu o foaie de hârtie înainte ca un bărbat neidentificat să intre în scenă şi să o smulgă. Alte imagini au arătat zeci de persoane care au urcat pe treptele universităţii cu foi de hârtie albă, iluminate cu lanternele telefoanelor mobile.

Un bărbat a putut fi văzut ulterior certând mulţimea pentru protest.

„Într-o zi veţi plăti pentru tot ceea ce aţi făcut astăzi", a spus el, în înregistrări video obţinute de Reuters.

„Şi statul va trebui să plătească preţul pentru ceea ce a făcut", au strigat oamenii din mulţime.

Protestatarii au fost sfătuiţi pe reţelele de socializare să aducă foi de hârtie la demonstraţiile planificate. De asemenea, mai mulţi internauţi şi-au manifestat solidaritatea postând pătrate albe sau fotografii cu ei înşişi ţinând în mână foi albe de hârtie pe WeChat sau pe Weibo. Până duminică dimineaţa, hashtag-ul a fost blocat pe Weibo.

„Dacă te temi de o foaie albă de hârtie, eşti slab în interior", a postat un utilizator Weibo.

Protestele sunt rare în China, unde spaţiul pentru disidenţă a fost aproape eliminat sub conducerea preşedintelui Xi Jinping.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici