Folosirea numelui de cod Geronimo în operaţiunea împotriva lui ben Laden, criticată de amerindieni

Utilizarea numelui liderului apaş Geronimo ca nume de cod în operaţiunea militară americană în cursul căreia a fost eliminat Osama ben Laden a generat proteste din partea unor reprezentanţi ai comunităţilor indiene din Statele Unite.

379 afișări
Imaginea articolului Folosirea numelui de cod Geronimo în operaţiunea împotriva lui ben Laden, criticată de amerindieni

Folosirea numelui de cod Geronimo în operaţiunea împotriva lui ben Laden, criticată de amerindieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Utilizarea deplasată a unor simboluri ale culturii indiene este prea răspândită în societatea noastră", a apreciat consilierul şef al Comisiei pentru afaceri indiene din Senat, Loretta Tuell.

Casa Albă a fost informată duminică despre rezultatul misiunii comandoului trimis după Osama ben Laden prin cuvintele "Geronimo-E KIA", o prescurtare a expresiei "Geronimo Enemy Killed in Action" (Inamic ucis în acţiune).

Comisia pentru afaceri indiene din Senat va profita de o audiere în Congres joi, pentru a denunţa "asocierea între numele Geronimo, unul dintre cei mai mari eroi amerindieni, şi cel mai detestat inamic al Statelor Unite", a precizat Tuell.

Într-o scrisoare către preşedintele Barack Obama, tribul apaş din Fort Sill, unde a murit Geronimo, s-a declarat "rănit" de alegerea acestui nume de cod. "A-l compara pe Geronimo (...) cu Osama ben Laden, un terorist laş care a ucis mii de oameni, răneşte tribul nostru şi toţi amerindienii".

Congresul naţional al indienilor americani (NCAI), cea mai mare organizaţie care îi reprezintă pe primii locuitori de pe continent, s-a ridicat împotriva folosirii numelui celebrului lider apaş.

Jefferson Keel, preşedintele NCAI, a amintit că 77 de amerindieni au murit în luptă şi 400 au fost răniţi în Irak şi Afganistan, începând din 2001.

Lider legendar al rebeliunii apaşe în secolul al XIX-lea, Geronimo (1829-1909) era considerat un strateg de gherilă fără pereche şi a fost prizonier de război timp de 20 de ani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici