Fondatorul WikiLeaks crede că Pentagonul ar putea fi în spatele acuzaţiilor împotriva sa

Fondatorul site-ului WikiLeaks, căutat pentru scurt timp în Suedia pentru viol, a apreciat că Pentagonul ar putea fi în spatele acestor acuzaţii, care ar viza, în opinia sa, să "distrugă" site-ul care pune armata americană într-o situaţie stânjenitoare publicând documente oficiale.

85 afișări
Imaginea articolului Fondatorul WikiLeaks crede că Pentagonul ar putea fi în spatele acuzaţiilor împotriva sa

Fondatorul WikiLeaks crede că Pentagonul ar putea fi în spatele acuzaţiilor împotriva sa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Nu ştiu ce se ascunde în spatele (acestor acuzaţii). Dar am fost avertizaţi că, de exemplu Pentagonul, va face jocuri murdare pentru a ne distruge", a declarat Julian Assange, într-un interviu publicat duminică de tabloidul suedez Aftonbladet.

"În plus, am fost avertizat cu privire la capcane sexuale", a adăugat el, fără a dori să precizeze dacă apreciază că a căzut într-o astfel de capcană. "Poate că da, poate că nu", a spus acesta.

Julian Assange a făcut obiectul a două proceduri ale justiţiei suedeze, după ce două femei ar fi povestit vineri seară poliţiei că au fost una violată, cealaltă agresată de fondatorul site-ului WikiLeaks.

Parchetul a anulat avizul de căutare pentru viol, apreciind că Assange "nu este suspect", dar ancheta referitoare la agresiune continuă.

Assange a negat imediat faptele reproşate şi a denunţat o manevră răuvoitoare împotriva WikiLeaks. Acest site şi-a atras furia administraţiei americane publicând recent 77.000 de documente confidenţiale privind războiul din Afganistan. Assange a promis că va publica alte 15.000 de documente clasificate pe care le deţine, în legătură cu acest conflict.

Duminică, el a declarat că în pofida anulării avizului de căutare, acest caz provoacă "pagube mari" site-ului WikiLeaks.

"Au existat titluri (în presa) din lumea întreagă că sunt suspectat de viol (...). Ştiu din experienţă că inamicii WikiLeaks continuă să trâmbiţeze lucrurile, chiar şi după ce au fost dezminţite", a adăugat el.

Referitor la declaraţii în sine, Assange s-a declarat "şocat".

"Am fost acuzat de tot felul de lucruri în ultimii ani, dar nici unul la fel de grav", a afirmat el.

"Ceea ce pot să spun este că nu am avut niciodată, în Suedia sau în altă ţară, relaţii sexuale cu o persoană într-o manieră care să nu fie conformă cu voinţa ambilor (parteneri)", a precizat el.

El refuză să dea mai multe detalii despre relaţiile sale cu cele două femei aflate la originea cazului, pentru a nu afecta "viaţa privată a persoanelor înainte de a clarifica toată situaţia. De ce s-au dus la poliţie? Ce se ascunde în spate?".

Dezvăluind în Aftonbladet că se află la un prieten, "undeva în nordul" Suediei, Assange a explicat că nu a avut ocazia să prezinte oficial autorităţilor versiunea sa asupra faptelor.

"Trebuie să mă întâlnesc cu nişte oameni şi să îmi găsesc un avocat", a adăugat el.

În ceea ce priveşte justiţia, "nimeni nu m-a întrebat despre versiunea mea asupra acestei poveşti", a mai spus el, refuzând să o prezinte presei înainte de a şti mai mult despre faptele care îi sunt reproşate. El a afirmat că a aflat din presă, sâmbătă, că justiţia îl caută.

În final, el a denunţat presa care "a publicat orbeşte acuzaţiile" la adresa sa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici