Forţele speciale americane oferă asistenţă armatei filipineze în lupta împotriva Stat Islamic

Forţele speciale americane oferă asistenţă armatei filipineze în lupta pentru îndepărtarea militanţilor Stat Islamic din oraşul sudic Marawi, asediat de aproape trei săptămâni, a anunţat sâmbătă ambasada Statelor Unite în Filipine, informează site-ul agenţiei Reuters.

508 afișări
Imaginea articolului Forţele speciale americane oferă asistenţă armatei filipineze în lupta împotriva Stat Islamic

Forţele speciale americane oferă asistenţă armatei filipineze în lupta împotriva Stat Islamic

"La cererea guvernului din Filipine, forţele pentru operaţiuni speciale ale Statelor Unite ajută Forţele Armate din Filipine (AFP) cu operaţiuni în curs de desfăşurare la Marawi", se arată într-un comunicat al ambasadei SUA.

Armata filipineză a confirmat faptul că primesc asistenţă americană, dar a precizat că este vorba doar despre suport tehnic, fără a folosi trupe.

"SUA nu luptă cu trupe pe teren, doar oferă suport logistic", a declarat locotenent colonelul Jo-Ar Herrera.

Mai multe avioane de recunoaştere americane au fost văzute survolând oraşul Marawi în cursul zilei de sâmbătă. Statele Unite şi Filipine au fost aliaţi de zeci de ani. Relaţia lor a oferit Washingtonului o poziţie strategică în Asia şi a oferit regimului de la Manila un scut împotriva agresivităţii Chinei în regiune.

Totuşi, preşedintele filipinez Rodrigo Duterte, care a venit la putere cu un an în urmă, a adoptat o poziţie ostilă faţă de Washington şi a promis să-i expulzeze pe consilierii militari americani aflaţi la Manila. Duterte a declarat de mai multe ori că Washingtonul îi tratează cu superioritate.

Asedierea oraşului Marawi pe 23 mai a alarmat ţările din Asia de Sud-Est, care se tem că organizaţia teroristă Stat Islamic - ce se confruntă cu obstacole majore în Siria şi Irak - creează o fortăreaţă pe insula filipineză Mindanao şi ar putea ameninţa întreaga regiune.

Între timp, numărul deceselor în rândul forţelor de securitate filipineze a ajuns la 58, iar peste 20 de civili au fost ucişi în timpul confruntărilor violente cu rebelii. Cel puţin 200 de militanţi afiliaţi Stat Islamic se află într-un colţ al oraşului Marawi. Între 500 şi 1000 de civili sunt prinşi în acea zonă, unii fiind ţinuţi ostatici, în timp ce alţii se ascund în casele lor, fără acces la apă curentă, electricitate sau hrană.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici