Fost militar american, condamnat la închisoare pe viaţă pentru viol şi ucidere - VIDEO

Un fost militar american în vârstă de 23 de ani, Steven Dale Green, a fost condamnat joi la închisoare pe viaţă de către juraţii unui tribunal din Kentucky pentru violarea şi uciderea unei irakiene, dar şi a familiei acesteia, scăpând de pedeapsa cu moartea.

54 afișări
Imaginea articolului Fost militar american, condamnat la închisoare pe viaţă pentru viol şi ucidere - VIDEO

Fost militar american, condamnat la închisoare pe viaţă pentru violarea şi uciderea unei irakiene (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

După zece ore de deliberări, membrii juriului tribunalului federal - nouă femei şi trei bărbaţi - nu au reuşit să ajungă la unanimitate pentru aplicarea pedepsei capitale fostului militare, care scapă în schimb cu închisoare pe viaţă, fără posibilitatea de a fi eliberat condiţionat.

Steven Dale Green a fost declarat vinovat pentru 17 capete de acuzare formulate împotriva sa, dintre care viol, ucidere şi obstrucţionarea justiţiei.

În martie 2006, fostul militar american a fost acuzat că ar fi liderul unei echipe extrem de violente din sudul Bagdadului.

Potrivit acuzării, în timp ce alţi trei militari americani o violau rând pe rând pe o fată în vârstă de 14 ani, Green i-a dus pe părinţii şi pe sora acesteia de şase ani într-o cameră unde i-a ucis. Apoi, a violat-o la rândul lui pe adolescenta Abeer al-Janabi şi a ucis-o.

El a fost concediat de armată pentru "tulburări de personalitate", înainte ca acest incident să fie descoperit.

În opinia tatălui fostului militar, juraţii au ales "cea mai bună soluţie între două rele": închisoarea pe viaţă sau pedeapsa cu moartea.

Potrivit fratelui condamnatului, verdictul pronunţat este "corect", ţinând cont de pedepsele posibile. "Am sentimente împărţite în privinţa (acestei condamnări), dar cred că acest lucru îi va permite să aibă totuşi o viaţă şi le sunt foarte recunoscător (juraţilor)", a declarat el.

AlÅ£i trei militari au fost deja condamnaÅ£i de o Curte marÅ£ială la închisoare pe viaţă în acelaşi caz, iar al patrulea, care a stat de pază, la doi ani şi trei luni de închisoare.

După ultimele pledoarii de miercuri, procurorul-adjunct Brian Skared a reproşat apărării că a vrut să reducă din responsabilitatea fostului militar, afirmând că a avut parte de o copilărie dificilă şi încadrarea militară din Irak a fost defectuoasă.

"Au încercat să-l transforme pe Green într-o victimă", a precizat magistratul.

Potrivit procurorului, contextul războiului din Irak nu a putut reprezenta o scuză pentru această faptă, iar acuzatul a planificat violul şi uciderea într-o "manieră criminală şi perversă".

Avocatul său, Scott Wendelsdorf, a explicat juraţilor că Green a cerut, cu trei luni înainte de incident, să beneficieze de asistenţă din cauza dificultăţilor pe care le întâmpina pentru a gestiona stresul de luptă şi că i-a spus în repetate rânduri unui ofiţer că vroia să ucidă civili irakieni.

"Steven Green este vinovat (de viol şi ucidere), dar Statele Unite au eşuat cu Steven Green", a precizat avocatul, dând asigurări că nu ar fi comis aceste crime dacă ar fi fost ajutat suficient de devreme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici