Fosta primă doamnă a SUA, Rosalynn Carter, a murit la 96 de ani

Fosta primă doamnă a Statelor Unite Rosalynn Carter, pe care preşedintele Jimmy Carter a numit-o „o prelungire a mea” datorită rolului său proeminent în administraţia sa, chiar dacă a promovat neobosit cauza sănătăţii mintale, a murit duminică la vârsta de 96 de ani, a anunţat Centrul Carter.

940 afișări
Imaginea articolului Fosta primă doamnă a SUA, Rosalynn Carter, a murit la 96 de ani

Sursa foto: AP/ Mediafax Foto

Rosalynn Carter a murit liniştită, cu familia sa alături, se arată într-un comunicat citat de Reuters.

În mai 2023, familia Carter declarase că aceasta suferea de demenţă, dar continua să trăiască fericită în casa cuplului din Plains, Georgia.

Jimmy şi Rosalynn Carter au fost cel mai longeviv cuplu prezidenţial căsătorit, după ce s-au căsătorit în 1946, când el avea 21 de ani, iar ea 18 ani.

După ce mandatul său solo s-a încheiat în 1981, el s-a bucurat, de asemenea, de mai mulţi ani de după Casa Albă decât orice alt preşedinte dinaintea lui, iar ea a jucat un rol esenţial în aceşti ani, inclusiv ca parte a Centrului Carter, organizaţie non-profit, şi a organizaţiei caritabile Habitat for Humanity.

„Cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată a fost să mă căsătoresc cu Rosalynn”, a declarat Carter pentru canalul de televiziune prin cablu C-SPAN în 2015. „Acesta este apogeul vieţii mele”.

Înainte de a veni la Washington, în 1977, era văzută ca fiind modestă şi liniştită, dar s-a transformat într-un orator elocvent, militantă şi activistă.

Pasiunea ei permanentă, care a depăşit cu mult anii petrecuţi la Casa Albă, a fost pentru bolnavii cu afecţiuni mintale, nu din cauza unei legături personale, ci din cauza unui sentiment puternic că este nevoie de susţinere.

Înainte ca Jimmy Carter să fie ales preşedinte în 1976, Roslynn era în mare parte necunoscută în afara Georgiei, unde soţul ei fusese un cultivator de arahide devenit guvernator. Democrat, acesta a avut un mandat de patru ani, pierzând în 1980 în faţa lui Ronald Reagan, un fost guvernator republican al Californiei şi actor de la Hollywood.

La Washington, soţii Carter erau o echipă, preşedintele numind-o „o prelungire a mea” şi „cel mai apropiat consilier al meu”. Era adesea invitată să participe ca observator la şedinţele de cabinet şi la discuţiile de strategie politică. Într-un interviu acordat în 1978 editorilor de reviste, Carter a declarat că a împărtăşit aproape totul cu soţia sa, cu excepţia materialelor strict secrete.

„Cred că ea înţelege conştiinţa poporului american şi atitudinile sale poate mai bine decât mine”, a spus el.

Prima doamnă a fost trimisă, de asemenea, în misiuni oficiale importante în America Latină şi a făcut parte din campania nereuşită pentru ratificarea Amendamentului privind egalitatea drepturilor la Constituţia SUA, pentru a asigura tratamentul egal al femeilor în faţa legii.

Criza ostaticilor iranieni - în care diplomaţi americani şi alte persoane au fost ţinute captive la Teheran după revoluţia islamică - a avut loc când Carter încerca să fie reales. Criza a contribuit la prăbuşirea preşedinţiei sale, deoarece s-a abţinut din campanie în timp ce încerca să rezolve situaţia.

În acea perioadă, Rosalynn Carter a încercat să îşi susţină soţul, ţinând discursuri în 112 oraşe din 34 de state în timpul unui turneu de 44 de zile. Discursurile şi incursiunile ei în mulţime au fost creditate ca fiind cele care l-au ajutat pe Carter să îl învingă pe contracandidatul democrat Ted Kennedy în alegerile primare din 1980, deşi acesta a pierdut în mod covârşitor în faţa lui Reagan în alegerile generale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici