Fostul militar care a sărit gardul şi a intrat în Casa Albă, condamnat la 17 luni de închisoare

Fostul militar Omar Gonzalez, în vârstă de 43 de ani, care a escaladat gardul, a traversat peluza şi a intrat în Casa Albă înarmat cu un cuţit pe 19 septembrie, de când este încarcerat, a fost condamnat marţi la 17 luni de închisoare cu executare, din care mai are de ispăşit opt, relatează Le Monde.

75 afișări
Imaginea articolului Fostul militar care a sărit gardul şi a intrat în Casa Albă, condamnat la 17 luni de închisoare

Fostul militar care a sărit gardul şi a intrat în Casa Albă, condamnat la 17 luni de închisoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

După ce îşi va ispăşi pedeapsa după gratii, Gonzalez va fi plasat sub supraveghere în libertate timp de trei ani, a decis justiţia americană.

Judecătoarea federală Rosemary Collyer a recomandat ca Gonzalez să fie monitorizat în închisoare în legătură cu problemelor mentale pe care le are.

Avocatul său, David Bos, a invocat, pentru a explica gestul clientului său, tulburări psihologice, pentru care nu a primit niciodată îngrijiri anterior şi care ar fi apărut în urma mobilizării sale în Irak.

Omar Gonzales a "cerut iertare pentru faptele" pe care le-a comis în timpul procesului şi a spus că nu voia, la vremea respectivă, "să facă rău cuiva".

- Panică la Secret Service

Inculpatul a fost găsit vinovat de "pătrundere ilegală într-un edificiu protejat, având asupra sa o armă letală sau periculoasă" şi de "agresarea" unor agenţi Secret Service însărcinaţi cu supravegherea Casei Albe şi preşedintelui Statelor Unite.

Procurorul Thomas Gillice a subliniat că "domnul Gonzalez avea doar un singur obiectiv, şi anume să intre în Casa Albă" şi că deţinea o "colecţie impresionantă de arme de foc".

Judecătoarea Collyer a precizat că "trecutul (lui Gonzales) arată că era o persoană civilizată înainte de război (...), dar că războiul a avut un impact asupra stabilităţii sale mentale", adăugând că bărbatul este "inteligent şi stabil atât timp cât ia medicamente".

Pătrunderea sa în reşedinţa prezidenţială a declanşat o plemică cu privire la procedurile de protecţie a lui Barack Obama, o anchetă şi demisia directoarei Secret Service.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici