Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, cere înăsprirea legislaţiei privind "agenţii străini". Criticii Kremlinului sunt incluşi pe listă

  • Fostul preşedinte Dmitri Medvedev a cerut sâmbătă Rusiei să îşi înăsprească legislaţia privind "agenţii străini" şi să urmărească penal persoanele care lucrează pentru interesele unor state străine.
  • Rusia are o legislaţie care etichetează grupurile şi indivizii drept agenţi străini - un termen care are conotaţii de spionaj din epoca sovietică - dacă primesc fonduri străine pentru a se angaja în ceea ce autorităţile consideră a fi activitate politică.
4569 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, cere înăsprirea legislaţiei privind "agenţii străini". Criticii Kremlinului sunt incluşi pe listă

Zeci de critici ai Kremlinului au fost incluşi pe lista agenţilor străini, inclusiv jurnalişti şi activişti pentru drepturile omului, iar mulţi dintre ei au fugit în străinătate.

Medvedev, care în prezent ocupă funcţia de şef adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că aplicarea legislaţiei privind "agenţii străini" trebuie să fie intensificată în condiţiile în care Moscova îşi desfăşoară intervenţia militară în Ucraina şi se află sub sancţiuni fără precedent din partea Occidentului.

"Dacă ei (agenţii străini) desfăşoară activităţi îndreptate împotriva ţării noastre - mai ales în această perioadă dificilă - şi primesc bani pentru asta de la inamicii noştri, răspunsul nostru trebuie să fie rapid şi dur", a scris Medvedev pe aplicaţia de mesagerie Telegram, potrivit Reuters.

El a adăugat că legislaţia ar trebui să clasifice mai precis "agenţii străini" şi să impună consecinţe mai stricte pentru infracţiunile comise de aceştia.

În prezent, cei incluşi pe listă sunt supuşi unor cerinţe stricte de raportare financiară şi trebuie să prefaţeze tot ceea ce publică, inclusiv postările pe reţelele de socializare, cu o clauză de renunţare care să precizeze că sunt agenţi străini.

Luna trecută, legislatorii au declarat că intenţionează să prezinte amendamente la lege pentru a adăuga mai multe restricţii, inclusiv în ceea ce priveşte investiţiile în industrii strategice şi lucrul cu copiii.

De asemenea, Medvedev a declarat că susţine iniţiativele legislative pentru urmărirea penală a "persoanelor care lucrează în interesul unui stat străin".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici