Fostul preşedinte liberian Charles Taylor, vinovat de crime de război în Sierra Leone

Fostul preşedinte al Liberiei Charles Taylor a fost găsit vinovat joi de crime împotriva umanităţii şi de crime de război comise în Sierra Leone, el devenind astfel primul fost şef de stat condamnat de către justiţia internaţională de la procesul de la Nuremberg şi până în pezent.

135 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte liberian Charles Taylor, vinovat de crime de război în Sierra Leone

Fostul preşedinte liberian Charles Taylor, vinovat de crime de război în Sierra Leone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Camera vă găseşte vinovat pentru acordare de ajutor şi încurajarea următoarelor crime", a declarat judecătorul Richard Lussick, după care e enumerat 11 capete de acuzare, între care viol, crime şi comiterea unor acte inumane, în cursul unei şedinţe la Leidschendam, în apropiere de Haga, a Tribunalului Special pentru Sierra Leone (TSSL).

Judecătorul a anunţat, cu puţin timp înainte, că Taylor, în vârstă de 64 de ani, este "responsabil din punct de vedere penal" pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război comise între 1996 şi 2002, în cursul Războiului din Sierra Leone.

Pedeapsa lui Taylor va fi pronunţată la 30 mai, a precizat judecătorul. Fostul preşedinte al Liberiei o va ispăşi într-o închisoare din Marea Britanie, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Foreign Office.

Lectura dispozitivului hotărârii, începută la ora 9.00 GMT (12.00, ora României), a durat peste două ore.

Purtând un costum albastru-închis, o cămaşă albă şi o cravată de culoarea roşie, fostul preşedinte, aşezat în spatele echipei sale de avocaţi, şi-a luat în numeroase rânduri notiţe pe un carnet.

Preşedinte al Liberiei din 1997 şi până în 2003, Charles Taylor este acuzat că a creat şi a pus în aplicare un plan vizând să obţină controlul asupra Sierra Lione cu ajutorul unei campanii de teroare, cu scopul de a exploata diamante în această ţară.

Trupele lui Taylor au luptat alături de rebeli din cadrul Frontului Revoluţionar Unit (RUF) din Sierra Leone, pe care fostul preşedinte îi conducea de la bordul unui submarin şi cărora le furniza arme şi muniţii în schimbul diamantelor, în cursul Războiului civil din Sierra Leone, desfăşurat în perioada 1991-2001 şi soldat cu 120.000 de morţi.

Arestat în 2006 în Nigeria, împotriva lui Charles Taylor au fost formulate 11 capete de acuzare pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război, inclusiv crime, violenţe sexuale şi jafuri, comise între noiembrie 1996 şi ianuarie 2002.

Procesul său, deschis pe 4 iunie 2007 şi încheiat pe 11 martie 2011, a fost strămutat la Haga de către Consiliul de Securitate al ONU, care se temea că prezenţa lui Taylor la Freetown, capitala Sierra Leone, ar fi reprezentat "o ameninţare la adresa ţării".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici