Fostul preşedinte sud-coreean Roh Moo-Hyun s-ar fi sinucis - VIDEO

Fostul preşedinte sud-coreean Roh Moo-Hyun, vizat de o anchetă pentru corupţie referitoare la milioane de dolari, a murit sâmbătă, după o cădere într-o prăpastie, existând posibilitatea unei sinucideri, au anunţat poliţia şi apropiaţi.

15 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte sud-coreean Roh Moo-Hyun s-ar fi sinucis - VIDEO

Fostul preşedinte sud-coreean Roh Moo-Hyun s-ar fi sinucis (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Preşedintele Roh a căzut de pe un munte. A fost transportat la spital, unde medicii l-au declarat mort la sosire", a afirmat un purtător de cuvânt al Agenţiei naţionale de poliţie.

"Suntem pe cale să anchetăm pentru a afla dacă a căzut accidental sau s-a sinucis", a continuat acesta.

Conform unuia dintre foştii săi asistenţi, fostul şef al statului a sărit în gol intenţionat.

"Preşedintele Roh a sărit de pe o stâncă, pe muntele din spatele satului Bongha", a afirmat fostul şef al secretariatului prezidenţial, Moon Jae-In, precizând că acesta a lăsat familiei o scurtă scrisoare de adio, în care îşi anunţa sinuciderea.

Fostul preşedinte Roh, în vârstă de 62 de ani, plecase să facă o plimbare împreună cu un asistent în apropierea domiciliului unde s-a retras, în regiunea Gimhae, în apropierea coastei de sud-est.

Conform agenţiei sud-coreene Yonhap, fostul preşedinte, grav rănit la cap, a decedat în timpul transferului de la un spital din apropiere la o unitate mai importantă din Busan.

Spitalul universitar naţional din Busan a anunţat într-un comunicat că Roh a fost declarat mort la ora 09.30 (03.30, ora României), decesul fiind provocat de rănile suferite la cap.

Fostul preşedinte era în centrul unei anchete privind acordarea unui milion de dolari soţiei sale din partea unui bogat fabricant de pantofi şi plata de către acesta a cinci milioane de dolari soţului uneia dintre nepoatele sale.

Roh, ales parţial în baza unui program anticorupţie şi care a condus statul sud-coreean între 2003 şi 2008, şi-a cerut scuze public pentru implicarea familiei sale în acest caz, dar a respins orice deturnare de fonduri în folos personal.

El devenise cel de-al treilea preşedinte sud-coreean convocat de Parchet, după Chun Doo-Hwan şi Roh Tae-Woo, ambii condamnaţi în final la moarte în 1995 - înainte de a fi graţiaţi în 1997 - pentru că au primit mită şi pentru incitare la revoltă.

Fratele mai mare al lui Roh, Roh Gun-Pyeong, a fost încarcerat săptămâna trecută pentru a ispăşi o pedeapsă de patru ani de închisoare, după ce a fost condamnat pentru că a acceptat mită în valoare de peste două milioane de dolari în timpul mandatului prezidenţial al fratelui său, un caz fără legătură cu cel care l-a condus pe fostul preşedinte în faţa Parchetului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici