Fostul rege belgian Albert al II-lea consideră insuficientă remuneraţia care i-a fost atribuită

Fostul rege al belgienilor Albert al II-lea consideră insuficient venitul anual de circa 923.000 de euro care îi este atribuit de la abdicarea sa în iulie şi negociază discret pentru ca unele dintre cheltuielile sale să fie preluate de stat.

216 afișări
Imaginea articolului Fostul rege belgian Albert al II-lea consideră insuficientă remuneraţia care i-a fost atribuită

Albert al II-lea (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

În timpul celor 20 de ani de domnie, din august 1993 şi până în iulie 2013, Albert al II-lea a beneficiat de o "listă civilă" de 11,5 milioane de euro. Dar de când i-a predat tronul fiului său, Philippe, la 21 iulie, el nu mai primeşte decât 923.000 de euro brut, respectiv 700.000 de euro net, anunţă joi cotidianul Le Soir.

Albert al II-lea beneficiază în plus de o echipă de zece colaboratori, în plus faţă de personalul de securitate pus la dispoziţie, dar el se plânge de această remuneraţie, scrie specialistul în monarhia belgiană al cotidianului Le Soir.

"El spune că nu este tratat aşa cum spera şi că acest lucru îl pune în dificultate", afirmă o sursă anonimă citată de cotidian. Acesta aminteşte că fosta regină a Olandei, Beatrix, care a abdicat, de asemenea, primeşte o remuneraţie de 1,4 milioane de euro pe an.

Unii "apropiaţi" ai fostului monarh, care invocă "moralul scăzut al regelui şi reclamaţiile sale financiare", încearcă să "găsească soluţii pentru a-i creşte indirect veniturile", adaugă cotidianul.

Printre pistele avute în vedere figurează finanţarea de către stat a cheltuielilor de întreţinere ale castelului Belvédère, din Bruxelles, reşedinţa fostului şef de stat, sau preluarea de către Marină a cheltuielilor privind carburantul pentru luxosul său iaht motorizat, Alpa, cu o valoare estimată la 4,6 milioane de euro, care este înmatriculat ca navă militară.

Albert al II-lea şi-ar fi apropiat şi lumea politică. "Regele s-a deschis către câţiva membri ai Guvernului", între care premierul Elio Di Rupo şi mai mulţi miniştri adjuncţi, au explicat mai multe surse pentru Le Soir.

Până în prezent, oficialii politici nu au dat un răspuns şi "entuziasmul nu ar trebui să fie prea mare" în această perioadă de austeritate bugetară, afirmă cotidianul. "Albert al II-lea este un bărbat care are merite şi care a fost rege timp de 20 de ani. El trebuie tratat corect", adaugă un observator în Le Soir.

Palatul regal nu a dorit să comenteze aceste informaţii, pe care el nu le-a dezminţit, subliniază cotidianul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici