Fotografie cu Putin deghizat în turist, din timpul unei vizite a lui Reagan în Rusia

Postul britanic Sky News a publicat o fotografie veche de 20 de ani, înfăţişându-i pe Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov la Moscova, realizată de actualul fotograf al preşedintelui Barack Obama, în care premierul rus Vladimir Putin, la vremea respectivă ofiţer KGB, apare deghizat în turist.

237 afișări
Imaginea articolului Fotografie cu Putin deghizat în turist, din timpul unei vizite a lui Reagan în Rusia

Fotografie cu Putin deghizat în turist, din timpul unei vizite a lui Reagan în Rusia

Pete Souza este realizatorul fotografiei în care apar fostul preşedinte american Ronald Reagan şi cel sovietic Mihail Gorbaciov, în timpul unei plimbări prin Piaţa Roşie, cu 20 de ani în urmă, cu puţin timp înainte de terminarea Războiului Rece. Souza a declarat că în fotografie a fost surprins, de asemenea, Vladimir Putin, actualul premier rus, care la acea vreme era ofiţer KGB.

Souza, care este în prezent fotograful oficial al preşedintelui american, Barack Obama, a declarat într-un interviu că a fost surprins de întrebările "cu ţintă" adresate de presupuşi turişti lui Reagan în timpul plimbării prin Piaţa Roşie alături de Gorbaciov. Aceştia au pus inclusiv întrebări despre situaţia drepturilor omului în Statele Unite, potrivit fotografului.

Bărbatul surprins în partea stângă a fotografiei, cu un aparat de fotografiat la gât, a fost ulterior identificat de Souza ca fiind Putin. Prezenţa ofiţerilor KGB sub acoperire era o practică răspândită la acea vreme. Aceştia erau folosiţi pentru provocarea liderilor străini în timpul vizitelor în Rusia, în perioada Războiului Rece.

În pofida faptului că este la curent cu această practică, un analist politic rus, autor al unor cărţi despre Vladimir Putin, dezminte afirmaţiile lui Souza, pe care le consideră "fără sens". "Vladimir Putin era maior în Dresda şi nu era suficient de important la acea vreme să fie adus la Moscova", a declarat Andrei Piontkovski.

Putin a servit ca ofiţer KGB în oraşul est-german Dresda. El a staţionat acolo din 1985 până la căderea Zidului Berlinului. Activitatea sa în Dresda nu este foarte cunoscută, dar se crede că acesta a fost un agent de rang mediu la prima şi singura sa misiune în străinătate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici