Foxconn a închis temporar o fabrică din China după violenţe în care au fost implicaţi 2.000 angajaţi

Grupul taiwanez Foxconn a suspendat activitatea fabricii din Taiyuan, China, care produce şi piese pentru iPhone 5, din cauza unei altercaţii în care au fost implicaţi aproximativ 2.000 de angajaţi, izbucnită aparent după ce un paznic a lovit un muncitor.

304 afișări
Imaginea articolului Foxconn a închis temporar o fabrică din China după violenţe în care au fost implicaţi 2.000 angajaţi

Foxconn a închis temporar o fabrică din China după violenţe în care au fost implicaţi 2.000 angajaţi (Imagine: AFP/ Arhiva Mediafax Foto)

"Bătaia a luat sfârşit. Anchetăm cauza altercaţiei şi numărul angajaţilor implicaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al Foxconn, Louis Woo, citat de The Guardian. Woo a precizat că ar putea fi vorba de până la 2.000 de angajaţi de pe liniile de producţie.

Reprezentantul Foxconn susţine, potrivit Bloomberg, că bătaia a izbucnit între "două grupuri rivale de angajaţi de pe liniile de producţie", într-un campus de cămine administrat de o altă companie.

Un comunicat al poliţiei locale transmis de agenţia Xinhua notează că autorităţile au detaşat 5.000 de poliţişti în campusul fabricii de la Taiyuan.

Situaţia a fost readusă sub control după patru ore de violenţe, iar aproximativ 40 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit Foxconn, cel mai mare contractor din lume pentru producţia de electronice. Câţiva angajaţi au fost arestaţi.

Compania şi poliţia locală susţin că incidentul nu pare să fi avut legătură "cu munca".

Din comentariile apărute pe diverse site-uri din China reiese că violenţele au izbucnit după ce un paznic ar fi lovit un angajat.

Fabrica de la Taiyuan are aproape 80.000 de angajaţi şi produce şi asamblează piese pentru diverse echipamente electronice, potrivit lui Woo. Surse din interiorul fabricii susţin că unitatea produce şi piese pentru iPhone 5.

Foxconn, denumirea comercială a gigantului taiwanez Hon Hai Precision Industry, are peste 1 milion de angajaţi şi este unul dintre cei mai importanţi furnizori pentru companii precum Apple, Hewlett-Packard (HP), Sony, Nintendo sau Microsoft.

Woo a precizat că altercaţia a avut loc în căminele fabricii. Fotografiile apărute pe internet arată grupuri mari de angajaţi, contingente de poliţişti echipaţi pentru lupte de stradă, geamuri sparte şi proprietăţi vandalizate. Imaginile au fost şterse rapid de pe unele bloguri din China.

Geoffrey Crothall, purtătorul de cuvânt al China Labor Bulletin, organizaţia nonguvernamentală care militează pentru drepturile muncitorilor, a declarat pentru New York Times că angajaţii fabriciilor de electronice din China "prind tot mai mult curaj".

"Sunt din ce în ce mai predispuşi să se ridice pentru drepturile lor, să se opună inechităţii", a spus reprezentantul ONG-ului.

Muncitorii de la aceeaşi fabrică au organizat în luna martie o grevă de scurtă durată pentru a cere salarii mai mari, însă majorările promise atunci nu s-au materializat, potrivit Engadget.com.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici