Francezii nu-l mai plac pe Sarkozy

Francezii îl preferă pe actualul premier, Francois Fillon (43 la sută) preşedintelui Nicolas Sarcozy (29 la sută) drept candidat al dreptei la alegerile prezidenţiale din 2012, potrivit unui sondaj al BVA publicat marţi.

122 afișări
Imaginea articolului Francezii nu-l mai plac pe Sarkozy

Francezii nu-l mai plac pe Sarkozy (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un alt sondaj, al Ifop, publicat tot marţi, arată că Nicolas Sarkozy a ajuns la cel mai scăzut nivel de susţinere (36 la sută, o scădere de 4 puncte procentuale) de la alegerea sa în 2007 şi că diferenţa faţă de Francois Fillon (de 18 puncte) nu a fost niciodată atât de mare.

Aceste sondaje, realizate în perioada 11-13 martie, confirmă tendinţa care s-a conturat deja de câteva luni: lipsa de popularitate în creştere a lui Nicolas Sarkozy, a cărui tabără a suferit duminică o înfrângere dură la primul tur al alegerilor regionale, obţinând 26 la sută din voturi şi fiind devansată de opoziţia socialistă (29 la sută).

Potrivit barometrului Ifop, diferenţa de popularitate dintre cei doi şefi ai Executivului s-a dublat în două luni, trecând de la 9 la 18 puncte procentuale.

Astfel, 65 la sută dintre francezi consideră că Francois Fillon "conduce bine acţiunea Guvernului său", 63 la sută cred că este "un om al dialogului" şi 47 la sută consideră că acesta "desfăşoară o politică socială bună".

Potrivit studiului BVA, dacă preferinţa pentru premier drept candidat este şi mai evidentă printre simpatizanţii stângii (48 la sută faţă de 17 la sută), actualul preşedinte al Republicii rămâne preferat de simpatizanţii de dreapta (52 la sută faţă de 34 la sută care îl preferă pe Fillon).

"Nivelul ridicat al celor care îl citează pe Francois Fillon subliniază însă dezaprobarea faţă de preşedinte în rândul unei proporţii importante a electoratului său", subliniază Gael Sliman din cadrul BVA. Astfel, potrivit lui Sliman, "dacă înfrângerea electorală suferită duminică se confirmă în cel de-al doilea tur, "această situaţie va complica mult misiunea lui Nicolas Sarkozy".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici