EXCLUSIV  Francisc Doboş despre scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică. De ce a refuzat Papa demisia lui Reinhard Marx

  • Papa Francisc, refuzând demisia cardinalului german Reinhard Marx, i-a mulţumit pentru curajul de a nu se teme să fie umilit, spune preotul catolic Francisc Doboş.
  • „Mizeriile” trebuie recunoscute şi vindecate, adaugă părintele: „Ca atunci când greşeşti şi părinţii îţi spun că au încredere în tine”.
3129 afișări
Imaginea articolului Francisc Doboş despre scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică. De ce a refuzat Papa demisia lui Reinhard Marx

Refuzându-i demisia, Papa i-a arătat că are mare încredere în el.

Tocmai cuvintele acestea i le spune: <Dacă eşti ispitit să crezi că dacă nu ţi-am acceptat demisia nu te înţeleg, gândeşte-te la ce a făcut Cristos cu Petru>. Făcând referire la Petru care spune <îndepărtează-te Doamne de mine că sunt un om păcătos>. E momentul în care Cristos îi spune lui Petru <păstoreşte oile mele>. E momentul de maximă slăbiciune ca să acorzi încredere. Nu pentru că Reinhard Marx ar fi vinovat în primă persoană. Aici e vorba de o catastrofă a întregii Biserici, în multe ţări, pentru ceea ce înseamnă oribilele cazuri de abuzuri sexuale asupra minorilor care au îngenunchiat biserica. Papa i-a spus cardinalului <îţi mulţumesc pentru curajul tău creştin prin care ai demonstrat că nu te temi să fii umilit în faţa realităţii de neimaginat a acestui păcat>”, afirmă Francisc Doboş.

Calea de urmat e aceea a asumării, ceea ce cardinalul a şi făcut, iar Papa i-a spus că trebuie să meargă mai departe.

În opinia preotului catolic, făcând legătura cu Petru – în care ne putem regăsi cu toţii - Papa Francisc îi spune „păstoreşte acum. E momentul de a o lua de la capăt, de a nu se lăsa intimidat de umilire”.

Francisc Doboş spune că toate acţiunile Sfântului Scaun şi ale bisericii catolice din ultimii ani au demonstrat că vor să nu mai existe „o astfel de mizerie”, că Biserica catolică îşi asumă şi vrea să aibă grijă de toţi cei care au fost abuzaţi: „Ceea ce s-a şi făcut, pentru că marea vină a multor episcopi nu e că au abuzat ei, ci că nu au ştiut cum să gestioneze aceste cazuri. Asta a adus o daună imensă atât victimelor, cât şi bisericii”.

Papa îi spune cardinalului că „prea mult timp am ţinut la imaginea bisericii, dar s-a făcut un rău şi mai mare, suferă întreaga biserică, şi cei care sunt nevinovaţi”.

Refuzându-i demisia Papa nu doreşte să acopere, ci, dimpotrivă, îi lasă responsabilitatea.

E ca atunci când părinţii îţi arată, când ai greşit, că au o mai mare încredere în tine, iar tu te simţi şi mai responsabilizat şi mai iubit. A fost de o paternitate, de o încredere, cu durere sfâşietoare referitor la ceea ce nu poate fi negat, la felul în care biserica, instituţional vorbind, a gestionat rău, pentru că a încercat să menţină o imagine curată a instituţiei, acoperind toate aceste mizerii care de-a lungul ultimelor decenii a produs un scandal de neimaginat. Toate aceste mizerii trebuie recunoscute, trebuie vindecate, trebuie avut grijă de cei care au avut de suferit”, adaugă părintele.

Papa Francisc a refuzat să accepte demisia cardinalul Reinhard Marx

Prelatul german Reinhard Marx a vrut să renunţe la conducerea diecezei de München şi Freising din cauza scandalului provocat de abuzurile comise asupra minorilor de unii reprezentanţi ai Bisericii catolice din Germania.

Cardinalul Reinhard Marx s-a oferit să demisioneze ca modalitate de asumare a responsabilităţii pentru erorile în investigarea unui scandal de abuz asupra copiilor, spune Sfântul Scaun.

Conform vaticannews.va.ro, cardinalul Reinhard Marx, arhiepiscop de München şi Freising şi membru al Consiliului cardinalilor pentru reforma Curiei Romane, a dat publicităţii scrisoarea de demisie transmisă Papei Francisc.

Scrisoarea a fost publicată în mai multe limbi pe site-ul arhidiecezei vineri, 4 iunie 2021. Prelatul german a explicat că renunţă la conducerea diecezei de München şi Freising din cauza scandalului provocat de abuzurile comise asupra minorilor de unii reprezentanţi ai Bisericii catolice din Germania.

Cardinalul Marx afirma că s-a hotărât să-şi dea demisia în urmă cu un an din cauza situaţiei de criză prin care trece Biserica catolică din Germania, o criză „provocată, printre altele, de falimentul nostru personal, din vina noastră”.

„Pentru mine”, afirma cardinalul, „este vorba, în cele din urmă, de asumarea coresponsabilităţii cu privire la catastrofa abuzurilor sexuale comise de unii reprezentanţi ai Bisericii în ultimele decenii”. „Abia după 2002 şi, de o manieră mai susţinută, începând cu 2010 au fost găsiţi responsabilii abuzurilor sexuale, iar această schimbare de perspectivă nu a ajuns încă la final”, mai spunea cardinalul. „Faptul că victimele au fost neglijate şi ignorate este cu siguranţă cea mai mare vină a noastră din trecut”.

Un raport al Bisericii Catolice din Germania confirma, în urmă cu trei ani, „cel puţin” 3.677 de cazuri de abuz sexual asupra copiilor de către clerici, petrecute între anii 1946 şi 2014.

CITEŞTE ŞI: Scandalul abuzurilor sexuale din Biserica Catolică. Papa Francisc nu acceptă demisia cardinalului german Reinhard Marx 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici