Francois Hollande a primit asigurări privind condiţiile implementării scutului antirachetă

Preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat că a primit asigurări privind condiţiile implementării de către NATO a unui scut antirachetă, adăugând că "rezervele" sale iniţiale cu privire la acest proiect "au fost ridicate în final".

267 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande a primit asigurări privind condiţiile implementării scutului antirachetă

Francois Hollande a primit asigurări privind condiţiile implementării scutului antirachetă

"Am evocat în timpul campaniei prezidenţiale un număr de rezerve (...), care în definitiv au putut fi ridicate", a declarat Hollande duminică seara, în prima zi a summitului NATO de la Chicago.

"Apărarea antirachetă nu poate fi un înlocuitor al disuasiunii (nucleare-n.r.), ci un complement (...), trebuie să existe un control politic al utilizării sale (...), industriile noastre trebuie să fie direct interesate de realizarea echipamentelor necesare şi, în fine, trebuie să existe un control al costurilor pentru a nu avea o derivă financiară care ar fi insuportabilă pentru bugetele statelor Alianţei", a precizat el.

"Cu privire la aceste patru principii, comunicatul final ne oferă satisfacţie", a rezumat Francois Hollande în faţa presei.

Preşedintele francez a insistat de asemenea pe necesitatea dialogului cu Rusia. "Nu poate fi vorba că unele ţări ar putea fi ameninţate de acest dispozitiv antirachetă", a subliniat el. "Dialogul cu Rusia va trebui continuat (...), doresc ca ţările aflate în apropierea (acestui sistem) să fie liniştite".

Şefii de state şi de Guverne ai celor 28 de state NATO, reuniţi la Chicago, au declarat duminică operaţională prima fază a scutului antirachetă, menit să protejeze Europa de tiruri provenind din Orientul Mijlociu, un proiect promovat de americani şi contestat ferm de Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici