Francois Hollande a sublinitat în faţa ONU urgenţa unei acţiuni în Siria şi Sahel

Preşedintele francez Francois Hollande a subliniat marţi în faţa Adunării generale a Naţiunilor Unite necesitatea unei acţiuni "urgente" a comunităţii internaţionale în Siria şi Sahel.

437 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande a sublinitat în faţa ONU urgenţa unei acţiuni în Siria şi Sahel

Francois Hollande a sublinitat în faţa ONU urgenţa unei acţiuni în Siria şi Sahel (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Prima urgenţă se numeşte Siria", a declarat Hollande.

"Avem datoria să acţionăm, să acţionăm împreună şi să acţionăm rapid, pentru că este o situaţie de urgenţă", a insistat acesta, solicitând ONU să "apere zonele eliberate" din ţară şi să îşi reînnoiască în mod solemn angajamentul în faţa partenerilor săi de a "recunoaşte guvernul provizoriu, reprezentativ al noii Siria libere, atunci când se va forma".

"Fără întârziere, solicit ca Naţiunile Unite să acorde imediat poporului sirian toată susţinerea pe care ne-au cerut-o şi să protejeze zonele eliberate, asigurând ajutor umanitar pentru refugiaţi", a declarat acesta fără a da mai multe detalii cu privire la natura acestei operaţiuni.

Regimul sirian al lui Bashar al-Assad "nu are viitor printre noi" a mai subliniat Hollande.

"Cât timp trebuie să mai aşteptăm pentru ca ONU să reacţioneze?", s-a întrebat el. "De câţi morţi este nevoie, cât trebuie să mai admitem paralizia ONU?"

Vorbind despre Mali, Hollande a apreciat situaţia din nordul acestei ţări "insuportabilă, inadmisibilă, inacceptabilă".

"Nu este timp de pierdut (...) trebuie ca Mali să îşi regăsească integritatea teritorială şi terorismul să fie eliminat din această zonă a Sahelului", a declarat şeful de stat francez.

Acesta s-a angajat să susţină o rezoluţie a Consiliului de Securitate "pentru a permite Mali să îşi regăsească integritatea teritorială" şi a asigurat că Franţa va susţine iniţiativele luate de africani.

Mali a înaintat oficial secretarului general al ONU o cerere de intervenţie militară internaţională pentru recucerirea nordului ţării ocupat de grupări islamiste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici