Franţa: 1.800 de zboruri anulate din cauza grevei controlorilor de trafic aerian

Direcţia Generală a Aviaţiei Civile (DGAC) a anunţat marţi dimineaţa că 1.800 de zboruri au fost anulate în Franţa, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian care contestă proiectele Comisiei Europene (CE) de liberalizare a sectorului.

433 afișări
Imaginea articolului Franţa: 1.800 de zboruri anulate din cauza grevei controlorilor de trafic aerian

Franţa: 1.800 de zboruri anulate din cauza grevei controlorilor de trafic aerian (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"În general, situaţia este destul de calmă în aerogări", pentru că, datorită unor măsuri luate anterior, sunt prezenţi "doar pasagerii care au avion", a anunţat un purtător de cuvânt al DGAC.

El a precizat că 1.800 de zboruri au fost anulate pe teritoriul Franţei, în timp ce în medie "sunt 7.650 de zboruri pe zi".

El a dat asigurări că "măsurile implementate permit asigurarea gestionării traficului".

DGAC a solicitat companiilor aeriene să-şi reducă programul de zboruri cu 50% pe parcursul grevei, de marţi până joi, în aeroporturile Roissy, Orly, Beauvais, Lyon, Nisa, Marsilia, Toulouse şi Bordeaux.

Pe site-ul său de Internet, Air France aprecia luni că poate asigura zborurile de cursă lungă cu plecare din Paris, dar nu excludea "întârzieri şi anulări de ultim minut", invitând pasagerii să se informeze "în timp real".

La rândul său, compania irlandeză de low-cost Ryanair a deplâns "anularea a 102 zboruri din/către Franţa", marţi, denunţând o "luare de ostatici" a pasagerilor şi îndemnând CE să pună capăt grevelor controlorilor.

Dimineaţă, ADP (Aeroporturile din Paris) a anunţat că situaţia este "calmă" în cele două aeroporturi pariziene Roissy (Charles de Gaulle) şi Orly, dar sunt posibile întârzieri sau anulări de zboruri de ultim minut.

"Noi sfătuim pasagerii să contacteze compania aeriană înainte să plece spre aeroport, pentru a verifica dacă zborul lor este menţinut", a adăugat el.

Sindicatul Naţional al Controlorilor Traficului Aerian (SNCTA), majoritar pe platformă, a depus un preaviz de grevă pentru perioada 11-13 iunie, cu scopul de a denunţa "consecinţele directe asupra politicii naţionale a normelor europene" în domeniu.

Alte sindicate reprezentând controlorii aerieni ai DGAC (Direcţia Generală a Aviaţiei Civile) au depus de asemenea preaviz, dar pentru o singuză zi, miercuri, cu scopul de a denunţa proiectul Bruxelles-ului privind crearea unui "spaţiu aerian unic" la nivel european.

Potrivit USAC-CGT, "viitoarele reglementări europene ale navigaţiei europene sunt un atac direct împotriva caracterului de serviciu public al acestui domeniu de activitate", apreciază sindicatul.

"Acest atac direct împotriva unui serviciu public francez este o atingere total nejustificată la suveranitatea naţională", adaugă USAC-CGT.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici