Franţa a expulzat în Egipt un "imam islamist radical"

Un "imam islamist radical", autor al unor predici "care incită la violenţă" şi calificat drept "un individ periculos", a fost expulzat, joi, de urgenţă de Franţa către Egipt, a anunţat ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, într-un comunicat.

25 afișări
Imaginea articolului Franţa a expulzat în Egipt un "imam islamist radical"

Franţa a expulzat în Egipt un "imam islamist radical" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am dispus astăzi arestarea şi expulzarea de urgenţă a unui imam islamist radical, Ali Ibrahim El Soudany, repatriat către Egipt, având naţionalitatea acestei ţări", precizează ministrul.

El adaugă că "serviciile speciale l-au identificat pe acest individ periculos care, de mai multe luni, oficia în moscheile din Seine-Saint-Denis (nord-estul Parisului), predici în care făcea apel la luptă împotriva Occidentului, dispreţuia valorile societăţii noastre şi incita la violenţă".

Ministrul subliniază că a cerut serviciilor "să îşi sporească vigilenţa" şi a avertizat că nu va ezita să "adopte măsurile de expulzare care se impun".

Dacă Republica "respectă libertatea religioasă", atunci "predicatorii urii, care nu au nimic în comun cu libertatea confesională, nu au ce căuta pe teritoriul nostru", susţine Brice Hortefeux.

"Din 2001, au fost expulzaţi de pe teritoriul naţional 129 de islamişti radicali - dintre care 29 de imami sau predicatori", se precizează în comunicat.

Soudany, născut în Egipt în 1973, oficia în mai multe moschei din estul Parisului, de regulă la Pantin sau Montreuil, în cartierul Seine-Saint-Denis, dar şi în arondismentele 18 şi 19 ale capitalei franceze.

Predicile sale reprezentau "o apologie a Jihadului (războiul sfânt)" şi erau "foarte dure", potrivit unor surse apropiate dosarului.

El era supravegheat cu atenţie din 2008.

Dispoziţia ministerială de expulzare "cu maximă urgenţă" a fost dusă la îndeplinire imediat, iar imamul a fost urcat la bordul unui avion cu destinaţia Cairo care a decolat după-amiază, a afirmat aceeaşi sursă.

Potrivit unei asociaţii islamiste care a dorit să îşi păstreze anonimatul, Ali Ibrahim al Soudany locuia în mod ilegal în Franţa. El predica în special într-o mică sală de rugăciuni situată în comuna Aubervilliers, la periferia Parisului. Asociaţia susţine că primăria acestei comune din nord-estul capitalei franceze i-a cerut să părăsească locaţia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici