Franţa a plătit Iranului 200.000 de euro pentru eliberarea condiţionată a lui Clotilde Reiss

Franţa a plătit Iranului o cauţiune "de circa 200.000 de euro" pentru eliberarea condiţionată, duminică seara, a tinerei franţuzoaice Clotilde Reiss, a anunţat ministrul francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, luni, pentru postul de televiziune LCI.

20 afișări
Imaginea articolului Franţa a plătit Iranului 200.000 de euro pentru eliberarea condiţionată a lui Clotilde Reiss

Franţa a plătit Iranului 200.000 de euro pentru eliberarea condiţionată a lui Clotilde Reiss (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sistemele anglo-saxone în general, precum şi cel iranian, prevăd, pentru eliberarea ei, plata unei cauţiuni cifrate în jurul sumei de 200.000 de euro care, teoretic, ne va fi rambursată", a asigurat şeful diplomaţiei franceze.

"Dar, a subliniat el, acest lucru nu înseamnă deloc că ea este vinovată. Dimpotrivă, sperăm ca suma să ne fie rambursată pentru că ea este nevinovată şi ca acest lucru să fie recunoscut".

Bernard Kouchner a reamintit că "sentinţa nu a fost pronunţată încă".

"Ne putem aştepta, trebuie să ne aşteptăm, la o sentinţă care îi va recunoaşte nevinovăţia - nu ştiu când - şi la revenirea ei în Franţa, lucru pe care ni-l dorim cu ardoare, după cum a afirmat preşedintele Republicii, în declaraţia sa de ieri seară", a precizat el.

După eliberarea condiţionată a tinerei profesoare, duminică seara, preşedinţia franceză a subliniat că Nicolas Sarkozy le mulţumeşte "ţărilor Uniunii Europene şi altor state prietene, ca Siria" pentru ajutorul oferit.

Luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe a reafirmat că Iranul trebuie "să pună capăt cât mai curând posibil" procedurilor judiciare împotriva lui Clotilde Reiss.

Procurorul de la Teheran, Said Mortazavi, citat de agenţia Mehr, a anunţat, luni, că Reiss a fost eliberată "după depunerea unei cauţiuni" în valoare de aproximativ 213.000 de euro (300.000 de dolari).

Tânăra de 24 de ani este urmărită de justiţia iraniană pentru că ar fi participat la manifestaţiile care au urmat realegerii contestate în Iran a lui Mahmoud Ahmadinejad.

Ea este găzduită de ambasada Franţei până la încheierea procesului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici