Franţa, avertizată să se aştepte la consecinţe după întâlnirea lui Sarkozy cu Dalai Lama

Mai multe publicaţii chineze au avertizat luni Franţa să se aştepte la consecinţe în urma întâlnirii de sâmbătă între preşedintele Nicolas Sarkozy şi Dalai Lama, care a generat "proteste vehemente" din partea Beijingului.

20 afișări
Imaginea articolului Franţa, avertizată să se aştepte la consecinţe după întâlnirea lui Sarkozy cu Dalai Lama

Franţa, avertizată să se aştepte la consecinţe după întâlnirea lui Sarkozy cu Dalai Lama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste publicaţii, toate controlate de stat, care îl consideră pe liderul spiritual al tibetanilor un separatist redutabil, au lăsat să se înţeleagă că această iniţiativă ar putea provoca repulsie faţă de produsele franceze în China, potrivit unui editorial care a făcut apel la boicot în această primăvară.

"În mod inevitabil, va fi plătit un preţ important pentru o provocare atât de gravă pe o problemă care ţine de unitatea naţională a Chinei şi de interesele sale majore", avertizează Cotidianul Poporului, al partidului socialist chinez.

Publicaţia China Daily apreciază la rândul său ca "aroganţa preşedintelui fracez" nu va face decât să se întoarcă împotriva lui însuşi dacă vânzarea produselor franceze în China va scădea.

"Preferinţa Guvernului francez poate determina achiziţionarea de (aeronave) Airbus sau Boeing. Dar nu îi poate (...) determina pe consumatori să achiziţioneze mărci faţă de care au resentimente, indiferent dacă acestea sunt Louis Vuitton sau Carrefour", potrivit cotidianului de limbă engleză.

Discutând cu liderul spiritual tibetan sâmbătă, în Polonia, Sarkozy a fost "singurul lider european care s-a întâlnit cu Dalai Lama în timp ce ţara sa deţinea preşedinţia semestrială a UE".

Citeşte şi:

Întâlnirea dintre Sarkozy şi Dalai Lama va submina relaţiile sino-franceze

China protestează ferm după întâlnirea dintre Sarkozy şi Dalai Lama

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici