Franţa caută o soluţie diplomatică la criza din Ucraina, în timp ce SUA îndeamnă cetăţenii americani să plece

Franţa s-a mobilizat complet şi poartă discuţii cu partenerii europeni şi cu Statele Unite pentru reducerea tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, anunţă ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, în timp ce Washingtonul îndeamnă cetăţenii americani să plece de pe teritoriul ucrainean.

940 afișări
Imaginea articolului Franţa caută o soluţie diplomatică la criza din Ucraina, în timp ce SUA îndeamnă cetăţenii americani să plece

Sursa foto: Hepta

„Situaţia din Ucraina este foarte tensionată, dar recurgem la toate iniţiativele necesare pentru a declanşa un proces de reducere a tensiunilor", a declarat Jean-Yves Le Drian în Senatul Franţei, conform agenţiei Reuters.

În acest moment, la Paris are loc o reuniune în Formatul Normandia, la nivel de consilieri politici din Franţa, Germania, Rusia şi Ucraina.

În paralel, Statele Unite au îndemnat miercuri după-amiază cetăţenii americani să părăsească Ucraina. „Ambasada SUA îndeamnă cetăţenii americani să analizeze posibilităţi de a pleca acum din Ucraina. Situaţia în materie de securitate în Ucraina este imprevizibilă din cauza ameninţării unei intervenţii militare ruse şi se poate deteriora fără avertismente", a transmis Misiunea diplomatică americană din Kiev, potrivit cotidianului Le Figaro.

Statele Unite şi Marea Britanie au redus de luni numărul diplomaţilor din Ucraina şi au evacuat rudele funcţionarilor diplomatici, dar Kievul a catalogat „prematură" decizia, iar Uniunea Europeană a cerut evitarea „dramatizării" situaţiei, anunţând menţinerea personalului diplomatic.

Washingtonul a semnalat miercuri că nu este clar dacă Vladimir Putin a luat „decizia definitivă" privind o intervenţie militară în Ucraina. „Toate datele indică faptul că preşedintele Rusiei va face uz de forţă militară la un moment dat, poate acum, poate la jumătatea lunii februarie, nu este clar dacă a luat decizia definitivă", a afirmat Wendy Sherman, subsecretar de Stat american. Vizita la Beijing, pentru Jocurile Olimpice de Iarnă, la începutul lunii februarie, „ar putea avea impact asupra calendarului preşedintelui rus", a subliniat oficialul american.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici