Franţa: Consiliul de Securitate al ONU, responsabil moral de situaţia din Siria

Consiliul de securitate al ONU "este responsabil moral pentru ceea ce se întâmplă astăzi în Siria", a declarat luni Gerard Araud, ambasadorul Franţei la Organizaţia Naţiunilor Unite.

226 afișări
Imaginea articolului Franţa: Consiliul de Securitate al ONU, responsabil moral de situaţia din Siria

Franţa: Consiliul de Securitate al ONU, responsabil moral de situaţia din Siria

"Franţa şi alţi membri ai Consiliului de Securitate consideră scandaloasă tăcerea Consiliului", a continuat Araud, după ce Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Navi Pillay a declarat în faţa Consiliului de Securitate al ONU că reprimarea din Siria s-a soldat "probabil cu peste" 5.000 de morţi de la începutul mişcării de contestare a regimului de la Damasc, în martie, şi până în prezent.

"Este scandalos faptul că acest Consiliu, din cauza opoziţiei anumitor membri şi indiferenţei altora, nu a putut acţiona pentru a exercita presiuni asupra autorităţilor siriene", a adăugat Araud, referindu-se la imposibilitatea adoptării unei rezoluţii de condamnare a Siriei.

Un dublu vot de veto ruso-chinez, la 4 octombrie, a condus la eşecul unui proiect de rezoluţie în acest sens. De atunci, Rusia, un aliat al Siriei, nu a oferit niciun semn de schimbare a poziţiei.

Referindu-se la discursul susţinut de Pillay în faţa membrilor Consiliului de Securitate al ONU, Araud a apreciat că "aceasta este expunerea cea mai cumplită pe care am auzit-o în faţa Consiliului de cel puţin doi ani încoace". "Situaţia din Siria este cumplită, înspăimântătoare", a subliniat ambasadorul francez.

"Noi credem acum că acest Consiliu de Securitate trebuie să acţioneze", a declarat şi Lyall Grant, ambasadorul Marii Britanii la ONU.

"Este intolerabil ca acest Consiliu să fie condamnat să rămână tăcut", a subliniat, la rândul său, Peter Wittig, ambasadorul Germaniei.

De asemenea, Rosemary DiCarlo, adjuncta ambasadorului Statelor Unite la ONU, a apreciat că expunerea lui Pillay "este foarte tulburătoare". "Apreciem că este incredibil faptul că acest Consiliu de Securitate nu a vorbit în ultimele luni", a spus ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici