Franţa îl anchetează pe şeful Interpol pentru acuzaţii de complicitate la tortură

Procurorii francezi au deschis o investigaţie asupra preşedintelui Interpol, Ahmed Nasser Al-Raisi, în legătură cu acuzaţiile că ar fi fost complice la tortură, anunţă Reuters.

810 afișări
Imaginea articolului Franţa îl anchetează pe şeful Interpol pentru acuzaţii de complicitate la tortură

FOTO Twitter

Raisi, un oficial din Emiratele Arabe Unite, a fost numit preşedinte al Interpol, care are sediul în Franţa, în noiembrie 2021, în ciuda acuzaţiilor grupurilor de apărare a drepturilor omului că nu a reacţionat la acuzaţiile de tortură a deţinuţilor din Emiratele Arabe Unite.

Un judecător de instrucţie a fost desemnat să analizeze cazul şi să stabilească dacă îl va pune sau nu sub acuzare pe Raisi, după ce o anchetă preliminară a început în martie, a declarat un oficial de la biroul procurorului antiterorism din Paris.

Acesta a confirmat un raport anterior al agenţiei de ştiri AFP potrivit căruia ancheta a fost lansată în urma plângerilor depuse de cetăţenii britanici Matthew Hedges şi Ali Issa Ahmad.

Un purtător de cuvânt al Interpol a declarat: "În ceea ce priveşte acuzaţiile legate de dl Al-Raisi, aceasta este o problemă între părţile implicate şi, având în vedere că este o chestiune în curs de desfăşurare, ar fi prematur ca Interpol să comenteze".

Interpol a adăugat că rolul de preşedinte este un post neremunerat şi cu jumătate de normă, preşedintele rămânând un oficial cu normă întreagă în ţara sa.

Raisi este inspector general la Ministerul de Interne al EAU. Ministerul de Externe al EAU şi biroul de presă al guvernului federal nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Hedges, un academician de la Universitatea din Exeter, a declarat pentru Reuters în 2021 că a fost ţinut în izolare timp de şapte luni în 2018 în EAU, în urma unor acuzaţii de spionaj, atunci când a mers în această ţară pentru a face cercetări pentru doctoratul său.

El a spus că a fost ameninţat cu violenţa fizică şi cu vătămarea familiei sale de către serviciile de securitate din Emiratele Arabe Unite în interiorul unei clădiri de care răspundea Raisi.

Emiratele Arabe Unite au declarat că Hedges nu a fost maltratat în timpul detenţiei sale.

Ali Issa Ahmad a declarat pentru Reuters în 2021 că a fost reţinut în timpul unei vacanţe, când a mers în EAU pentru a urmări Cupa Asiei din 2019, deoarece purta un tricou cu steagul Qatarului, într-o perioadă în care exista o dispută diplomatică între cele două ţări.

El a spus că a fost electrocutat, bătut şi privat de mâncare, apă şi somn timp de mai multe zile în timpul detenţiei sale.

Emiratele Arabe Unite au declarat că orice plângere legală depusă cu acuzaţii împotriva lui Raisi "este lipsită de temei şi va fi respinsă".

Human Rights Watch a declarat că sute de activişti, academicieni şi avocaţi ispăşesc pedepse lungi în închisorile din EAU, adesea în urma unor procese nedrepte pentru acuzaţii vagi şi ample. EAU a declarat că aceste acuzaţii sunt false şi nefondate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici