Franţa interzice protestele pro-palestiniene, din cauza „riscului de perturbare a ordinii publice”

Sute de manifestanţi s-au adunat joi în centrul Parisului, sfidând o nouă interdicţie controversată privind mitingurile pro-palestiniene din ţară.

169 afișări
Imaginea articolului Franţa interzice protestele pro-palestiniene, din cauza „riscului de perturbare a ordinii publice”

Franţa interzice protestele pro-palestiniene, din cauza „riscului de perturbare a ordinii publice”

Poliţia franceză şi membrii jandarmeriei au lucrat pentru a dispersa mulţimea cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, au arătat imaginile.
 
Interdicţia fusese anunţată mai devreme în cursul zilei, potrivit unui mesaj trimis de ministrul francez de interne Gerald Darmanin către poliţia din ţară, invocând preocupări legate de ordinea publică.
 
"Demonstraţiile pro-palestiniene trebuie interzise, deoarece sunt de natură să genereze perturbări ale ordinii publice", a declarat ministrul. El a adăugat că orice organizare a unor astfel de manifestaţii va duce la arestări.
 
De asemenea, Darmanin a cerut poliţiei să protejeze toate locurile vizitate de evreii francezi, cum ar fi sinagogile şi şcolile, şi a declarat că orice străin care comite acte de antisemitism pe teritoriul francez va fi "expulzat imediat".
 
Interdicţia vine ca urmare a unui atac mortal şi masiv comis de gruparea militantă Hamas asupra Israelului în weekend, care a ucis peste 1.200 de persoane.
 
Atacurile aeriene au ucis peste 1.500 de persoane în zona dens locuită, iar oficialii israelieni au oprit aprovizionarea cu apă şi combustibil a întregii populaţii.
 
Pe măsură ce conflictul atinge cote fără precedent, în întreaga lume au avut loc proteste de susţinere atât a israelienilor, cât şi a palestinienilor - unele soldate cu ciocniri violente, transmite CNN.
 
Preşedintele francez Emmanuel Macron, în discursul său adresat naţiunii joi, a făcut apel la poporul francez să rămână unit, spunând că "acest scut al unităţii este cel care ne va proteja de îndepărtare şi de orice ură".
 
Joi, manifestanţii din istorica Place de la Republique au fluierat, au aplaudat şi au scandat sloganuri în limba franceză, printre care "Noi toţi suntem palestinieni" şi "Palestina va trăi, Palestina va învinge".
 
Interzicerea mitingurilor pro-palestiniene "nu este normală în cadrul statului de drept", a declarat pentru Reuters un participant pe nume Ryan.
 
"În Franţa, marea ţară despre care se spune că este Franţa, nu poţi demonstra aşa cum ai dreptul, în mod liber. Din nefericire, libertatea nu mai este aici şi suntem forţaţi să sfidăm legea franceză, cum s-ar spune, şi să scandăm pentru a arăta adevărul", a adăugat el.
 
Un alt protestatar a descris interdicţia drept o "mare nedreptate" şi a declarat pentru Reuters că a fost amendat cu 135 de euro pentru că a purtat keffiyeh, o eşarfă tradiţională palestiniană.
 
Franţa este una dintre numeroasele naţiuni europene, inclusiv Marea Britanie şi Germania, unde măsurile de securitate au fost intensificate pe fondul temerilor de represalii împotriva membrilor comunităţilor evreieşti.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici