Franţa invită reprezentanţi ruşi la festivităţile dedicate debarcării aliaţilor în Normandia, dar nu şi pe Vladimir Putin

  • Organizatorii francezi au invitat reprezentanţi ruşi la o ceremonie cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la debarcarea în Normandia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
  • Numeroşi lideri mondiali, inclusiv preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, sunt pe lista de invitaţi pentru ceremonia de la începutul lunii iunie.
  • Vladimir Putin nu a fost invitat.
451 afișări
Imaginea articolului Franţa invită reprezentanţi ruşi la festivităţile dedicate debarcării aliaţilor în Normandia, dar nu şi pe Vladimir Putin

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a fost invitat din cauza "războiului său de agresiune" din Ucraina, au declarat organizatorii evenimentului.

"Având în vedere circumstanţele, preşedintele Putin nu va fi invitat să ia parte la comemorarea debarcării din Normandia", au precizat aceştia, potrivit agenţiei franceze de presă AFP.

Cu toate acestea, o delegaţie rusă a fost invitată, deşi organizatorii nu au precizat cine anume se va afla printre invitaţii ruşi. Ceremonia îi va onora "pe cei care s-au ridicat, pe cei care au suferit şi pe cei care au luptat şi au eliberat", potrivit organizatorilor.

În iunie 1944, trupele aliate au luat cu asalt plajele controlate de germani în Normandia, la începutul unei invazii terestre a Europei de Vest care s-a încheiat cu victoria asupra naziştilor în 1945. Uniunea Sovietică a luptat ani de zile împotriva forţelor lui Adolf Hitler pe frontul de est, împingându-le treptat înapoi înainte de a ajunge la Berlin.

Nu este prima dată când Putin este omis. El nu a fost invitat nici la cea de-a 75-a aniversare a Zilei Z în 2019, unde au fost prezente personalităţi precum Theresa May, regina Elisabeta a II-a, prinţul Charles, Angela Merkel şi Donald Trump.

La vremea respectivă, Putin a spus că nu-i pasă. "De ce ar trebui să mă invite mereu peste tot? Ce sunt eu, un general de operetă? Am destule de făcut aici, nu este absolut nicio problemă", a declarat el pentru agenţiile de presă, potrivit Le Figaro.

Preşedintele Rusiei a fost totuşi invitat la comemorarea a 70 de ani de la Ziua Z în 2014, în pofida anexării ilegale a peninsulei ucrainene Crimeea cu câteva luni mai devreme.

"Putem avea divergenţe cu Vladimir Putin, dar eu nu uit şi nu voi uita niciodată că poporul rus a pierdut milioane de vieţi" în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat fostul preşedinte al Franţei, François Hollande, care i-a adresat invitaţia lui Putin în 2014.

"Din punct de vedere istoric, Franţa a invitat întotdeauna ţările ale căror contingente au debarcat în Normandia să ia parte la ceremonie. În trecut, invitaţia a fost adresată şi Federaţiei Ruse", au precizat marţi organizatorii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici