Franţa - Peste 1 milion de oameni, aşteptaţi la mitingul de mâine în memoria victimelor atentatelor: "Toate măsurile au fost luate pentru a asigura securitatea"

"Toate măsurile au fost luate pentru a asigura securitatea" manifestaţiei de duminică de la Paris, în memoria victimelor atentatelor din Franţa, la care vor participa Francois Hollande şi numeroşi lideri străini, a afirmat sâmbătă ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve.

488 afișări
Imaginea articolului Franţa - Peste 1 milion de oameni, aşteptaţi la mitingul de mâine în memoria victimelor atentatelor: "Toate măsurile au fost luate pentru a asigura securitatea"

Franţa - Peste 1 milion de oameni, aşteptaţi la mitingul de mâine în memoria victimelor atentatelor: "Toate măsurile au fost luate pentru a asigura securitatea" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Toate măsurile au fost luate pentru ca această manifestaţie să se poată derula în linişte, respect şi siguranţă", a insistat Bernard Cazeneuve, la finalul unei reuniuni de criză la Palatul Elysee.

De altfel, ministrul francez de Interne a anunţat că planul antiterorist din regiunea pariziană, ridicat miercuri la cel mai înalt nivel, va fi menţinut săptămânile următoare şi chiar va fi consolidat, în urma atacurilor din ultimele zile. "Ţinând cont de context, suntem expuşi riscurilor. Este, deci, important ca planul Vigipirate, care a fost ridicat în regiunea Ile-de-France şi care face obiectul unor măsuri particulare în restul ţării, să fie consolidat săptămânile următoare", a precizat ministrul.

Armata franceză mobilizează 500 de militari suplimentari, înaintea mitingului de duminică

"Această suplimentare cu 500 de militari în Ile-de-France", regiunea care include şi Parisul, "se va realiza în două etape", a explicat purtătorul de cuvânt al Statului Major, colonelul Gilles Jaron.

Numărul militarilor care se vor alătura efectivelor de poliţie deja mobilizate va ajunge astfel la un total de 1.100 sâmbătă şi la 1.350 duminică, în Paris şi regiunea sa.

Autorităţile franceze au ridicat la maximum nivelul de alertă - şi anume "alertă de atentat" - în regiunea pariziană, la scurt timp după atacul comis miercuri la sediul din Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo.

Peste un milion de persoane sunt aşteptate la mitingul de duminică, menit să reafirme lupta pentru libertate şi democraţie în faţa terorismului.

Numeroşi lideri străini şi-au anunţat participarea la "marşul solidarităţii" de la Paris, printre care preşedintele român Klaus Iohannis, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, premierul Marii Britanii, David Cameron, şi cel spaniol, Mariano Rajoy.

De asemenea, şi-au anunţat participarea la acest miting premierul Italiei, Matteo Renzi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, precum şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cancelarul german Angela Merkel.

Franţa a trăit 53 de ore de coşmar, de la atentatul comis miercuri la redacţia Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi, până la luarea de ostatici sângeroasă de vineri, dintr-un magazin evreiesc din Paris.

În total, 17 persoane au murit în această serie de atacuri comise de trei jihadişti francezi, care au afirmat că s-au coordonat şi care au fost ucişi de forţele de ordine vineri seara.

Fraţii Chérif şi Said Kouachi - consideraţi autorii atacului comis miercuri la sediul revistei Charlie Hebdo - au murit vineri seară în confruntările cu forţele de ordine franceze la sediul unei tipografii din localitatea Dammartin-en-Goële. Un bărbat care era ţinut ostatic a scăpat cu viaţă, după ce s-a ascuns într-un dulap, sub o chiuvetă.

Amedy Coulibaly, un islamist în vârstă de 32 de ani, a fost omorât în intervenţia forţelor de ordine la un magazin evreiesc din zona Vincennes (la periferia Parisului), unde a luat ostatici vineri. În cursul zilei de joi, Amedy Coulibaly a omorât o poliţistă în zona Montrouge din Paris. Conform autorităţilor, el încerca să atace sediul unui post de televiziune situat în sudul Parisului. Suspectul avea antecedente penale, el fiind arestat o lună în anul 2010, după ce fusese prins având o armă automată de tip Kalaşnikov.

Complicea sa, islamista Hayat Boumeddiene, în vârstă de 26 de ani, este în continuare căutată de poliţie. Potrivit unui oficial din poliţia franceză, ea a reuşit să fugă în timpul intervenţiei forţelor de ordine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici