Franţa propune "o instanţă de pilotaj politic" al operaţiunii militare din Libia

Franţa le-a propus aliaţilor săi din coaliţia care bombardează de sâmbătă obiective libiene "o instanţă de pilotaj politic" al operaţiunii militare, la nivelul miniştrilor Afacerilor Externe, a anunţat marţi şeful diplomaţiei franceze, Alain Juppe.

24 afișări
Imaginea articolului Franţa propune "o instanţă de pilotaj politic" al operaţiunii militare din Libia

Franţa propune "o instanţă de pilotaj politic" al operaţiunii militare din Libia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"La iniţiativa preşedintelui Republicii, am propus colegilor noştri britanici care sunt de acord să înfiinţăm o instanţă de pilotaj politic al operaţiunii, care va reuni miniştrii Afacerilor Externe ai statelor care intervin, precum şi ai celor din Liga Arabă", a declarat Alain Juppe în Adunarea Naţională.

"Ar trebui să ne reunim în următoarele zile la Bruxelles, la Londra sau Paris, şi să repetăm regulat acest gen de reuniune pentru a marca bine faptul că pilotajul politic există", a adăugat el, subliniind că, "bineînţeles, lumea arabă va avea locul său".

"Pornind de la acest pilotaj politic şi sub responsabilitatea ministrului Apărării (francez), vom utiliza desigur capacităţile de planificare şi intervenţie ale NATO", a precizat ministrul. "Lucrurile din acest punct de vedere sunt foarte clare", a subliniat el.

"Pentru noi, această operaţiune este mai întâi o operaţiune dorită de Naţiunile Unite, ea este realizată de o coaliţie de state membre, dar care nu sunt toate membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Nu este deci o operaţiune a NATO, chiar dacă trebuie să se sprijine pe mijloacele militare de planificare şi intervenţie ale Alianţei", a insistat el.

În cadrul intervenţiei sale, Alain Juppe a adus un "omagiu" militarilor francezi angajaţi în operaţiune, a salutat "rolul Libanului" în rezoluţia ONU care autorizează folosirea forţei pentru a proteja civilii şi rolul misiunii diplomatice franceze la ONU, care a permis constituirea unui sprijin internaţional pentru votul pozitiv al Naţiunilor Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici